NASA v létě vyšle ke Slunci sondu Parker. Součástí mise můžete být i vy

NASA v létě vyšle ke Slunci sondu Parker. Součástí mise můžete být i vy
  • Sonda se jmenuje po slavném astrofyzikovi a jejím úkolem je dostat se co možná nejblíže našemu Slunci
  • Před extrémními teplotami kolem 1 400 °C jí bude chránit 12 centimetrů silný štít z uhlíkových slitin
  • Mise se přitom můžete nepřímo účastnit i vy, jelikož NASA nabízí zapsání vašeho jména na paměťovou kartu, která bude na palubě sondy

Letos v létě se vznese k nebi raketa Delta IV Heavy, která ponese novou solární sondu Parker, jejímž úkolem má být studovat naši hvězdu z té největší možné blízkosti. Jméno dostala po astrofyzikovi Eugenu Parkerovi, jenž objevil to, co v dnešní době nazýváme jako „sluneční vítr“. S trochou nadsázky se dá říct, že se sonda prakticky dotkne samotného Slunce a bude tak muset přežít teploty kolem 1 400 °C.

Cesta sondy Parker ke Slunci
Cesta sondy Parker ke Slunci

K našemu Slunci se přitom sonda dostane po eliptické dráze, kdy se bude každým oběhem kolem něj více a více přibližovat. Celkem to zabere 7 let, než se její dráha sníží natolik, že si bude moci dovolit proletět kolem středu našeho solárního systému bez hrozby gravitačního vtažení přímo do hvězdy. Sonda Parker o velikosti menšího auta poté poletí přímo ke koróně Slunce, což je ta nejsvrchnější část sluneční atmosféry, která se nachází více jak 6 milionů kilometrů od Slunce. To je hluboko v oběžné dráze Merkuru, která je mimochodem vzdálená od středu Slunce více jak 45 milionů kilometrů.

Aby stroj přežil drsné podmínky, bude jej chránit necelých 12 centimetrů silný štít z uhlíkových slitin, jenž zajistí zachování pokojové teploty v nákladovém prostoru. Zároveň se bude plavidlo prohánět vesmírem ohromující rychlostí 192 tisíc metrů za sekundu, což je dost na to, aby sonda oběhla Zemi za pouhých 3,3 sekund.

A co bude vůbec Parker zkoumat? Má zkrátka odhalit mnohá tajemství našeho Slunce. Možná se tak konečně dozvíme, proč je teplota koróny o tolik vyšší než povrchu a jak vůbec vznikají sluneční větry. Něco bychom mohli zjistit také o slunečních erupcích, které mohou způsobit masivní výpadky komunikačních sítí až tady na Zemi a způsobit odhadovanou škodu až 41 bilionů korun.

Je tu ovšem ještě jedna malá zajímavost. Součástí této mise totiž můžete být klidně i vy. NASA přiloží do sondy paměťovou kartu obsahující jména každého, kdo se přihlásí. Dokonce i sám William Shatner neboli kapitán Kirk, známý fanoušek NASA, své jméno ihned přidal na seznam a zve i ostatní zájemce prostřednictvím oficiálního propagačního videa. Pokud chcete poslat své jméno ke Slunci, musíte se zaregistrovat na těchto stránkách do 27. dubna.

Zdroje: nasa.gov, digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze