Mise Europa Clipper odstartuje za 14 dní. Bude hledat stopy života u Jupitera

Mise Europa Clipper odstartuje za 14 dní. Bude hledat stopy života u Jupitera
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Sonda odstartuje 10. října na raketě Falcon Heavy z Kennedyho vesmírného střediska
  • K Jupiteru doletí v roce 2030 a poté provede téměř 50 průletů okolo Europy
  • Sonda by měla zjistit, zda se pod ledovou krustou opravdu nachází oceán vody

Pravděpodobně jedna z aktuálně nejdůležitějších misí NASA odstartuje už za 14 dní – 10. října. Mise se plánuje už více než 10 let a NASA chce pomocí této kosmické lodi zjistit, zda měsíc Jupiteru dokáže hostit život. Europa Clipper je robotická solární kosmická loď, která bude obíhat kolem Jupitera a jeho měsíce Europy. Za celou dobu mise provede téměř 50 průletů, během kterých bude zjišťovat, zda by se pod povrchem Europy mohl nacházet život.

Europa je ledový měsíc, který je pokryt ledovou krustou, která je tlustá několik kilometrů. Pod ní se ale pravděpodobně nachází obrovský oceán slané vody. Europa se tak stala pro vědce jedním z míst, kde by mohl být nalezen život mimo naši planetu. Europa Clipper tak za pomoci nejrůznějších přístrojů zjistí, zda se opravdu pod povrchem nachází voda.

Kosmická loď odstartuje podle popisu mise na raketě Falcon Heavy z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a její cesta bude nejdříve směřovat k Marsu, kde využije jeho gravitace a znovu se vrátí k Zemi. Sonda využije takzvané gravitační asistence, aby se dostala k Jupiteru co nejrychleji a zároveň s co nejmenší spotřebou pohonných hmot. Kosmická loď má celkem 24 motorů a pohonné hmoty budou při startu vážit téměř 3 tuny. Ani takové množství by však nestačilo k tomu, aby sonda k Jupiteru doletěla pouze za pomoci motorů. Své motory zažhne až po ujetí 2,9 miliardy kilometrů, kdy se přiblíží k Jupiteru a využije je ke vstupu na jeho oběžnou dráhu. To se stane v roce 2030.


Jak uvádí NASA, Europa Clipper bude vystavena jedné z nejvyšších radiací, kterou lze ve Sluneční soustavě zažít. Jupiter má magnetické pole 20 000krát silnější než Země a jak se otáčí, zachycuje a urychluje nabité částice, čímž vzniká záření. Aby nedošlo k poškození přístrojů radiací, nachází se uvnitř sondy trezor, který bude tu nejvíce citlivou elektroniku chránit v oblastech s nejvyšší radiací.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze