NASA vyhlásí soutěž pro vývoj přistávacího modulu na Měsíci

NASA vyhlásí soutěž pro vývoj přistávacího modulu na Měsíci
Fotografie: NASA
  • NASA v rámci mise Artemis vyhlásí soutěž pro komerční společnosti
  • V předchozí soutěži vyhrála společnost SpaceX, NASA však zdůraznila, že uspořádání další soutěže neznamená nedůvěru ve SpaceX
  • NASA chce mít dvě společnosti, které mohou do budoucna provádět další služby v rámci mise Artemis

NASA se aktuálně plně soustředí na misi Artemis, která vynese lidi na Měsíc. Nyní probíhá zkouška rakety pro misi Artemis I, která poletí bez posádky. Agentura aktuálně oznámila, že komerční společnosti mají možnost vyvinout přistávací modul pro astronauty na Měsíci. NASA oslovila americké společnosti, aby navrhly koncept přistávacích modulů schopných přepravit astronauty mezi měsíční oběžnou dráhou a měsíčním povrchem pro misi Artemis III.

Nové přistávací moduly musí odpovídat požadavkům NASA a musí mít schopnost ukotvit se na lunární orbitální vesmírné stanici známé jako Gateway. Na Měsíc se tak bude moci přivézt více vědy a techniky. NASA oznámila, že brzy zahájí soutěž Susifying Lunar Development, která podpoří práci na druhém přistávacím modulu. Cílem je, aby existovaly dvě společnosti, které se později mohou ucházet o další služby v rámci mise Artemis. Jako první si NASA za partnera minulý rok vybrala SpaceX v rámci vyhlášení ceny Human Landing Systém (HLS) ve výši 2,9 miliardy dolarů (65 miliard korun). Dle NASA tato mise proběhne nejdříve v dubnu roku 2025.


Představitelé NASA také uvedli, že uspořádání druhé soutěže neznamená nedostatek důvěry ve SpaceX. „Kromě Artemis III chceme zvýšit zdravou konkurenci a podpořit vědu, průzkum a vznikající lunární trh,“ řekl Jim Free, přidružený administrátor pro vývoj průzkumných systémů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze