Roskosmos odmítá spojitost mezi barvou obleků kosmonautů a Ukrajinou

Roskosmos odmítá spojitost mezi barvou obleků kosmonautů a Ukrajinou
Fotografie: unsplash.com
  • Ruská posádka, která dorazila na ISS, má žluté kombinézy s modrými pruhy
  • Roskosmos sdělil, že se jedná o barvy univerzity, kde všichni tři kosmonauti studovali
  • Velitel mise Artěmjev uvedl, že si každá posádka vybírá barvu obleku sama a žluté látky bylo hodně

Na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) 18. března dorazila v raketě Sojuz tříčlenná posádka ruských kosmonautů. Po otevření modulu byli všichni překvapeni, jelikož jejich obleky byly žluté s modrým lemováním, přitom ještě na Zemi kosmonauti pózovali v modrých kombinézách. Vzhledem k aktuální situaci se tak objevily spekulace o tom, zda tímto vyjadřují kosmonauti podporu Ukrajině.

Letecké kombinézy nové posádky jsou vyrobeny v barvách znaku Baumanovy Moskevské státní technické univerzity, kterou všichni tři kosmonauti absolvovali. Vidět ukrajinskou vlajku všude a ve všem je šílené,“ uvedl Roskosmos. Generální ředitel Roskosmosu Dmitrij Rozogin dále dle reuters.com uvedl, že ruští kosmonauti nemají žádné pochopení pro ukrajinské nacionalisty.

Oleg Artěmjev, velitel mise, uvedl, že každá posádka si může zvolit barvu kombinézy a pro jejich volbu uvedl, že se nashromáždilo hodně žluté. „Pravdou je, že se nám nahromadilo hodně žluté látky, takže jsme ji potřebovali spotřebovat. Proto jsme vybrali žluté letecké kombinézy,“ řekl. Roskosmos k tomu dodal, že obleky byly vyrobeny již před půl rokem, tedy jejich barva nemůže představovat jakoukoliv spojitost s vlajkou Ukrajiny.


Ačkoliv Rozogin již dříve pohrozil odpojením ruské části stanice, čímž by došlo k deorbitaci, NASA se snaží o to, aby aktuální dění na Zemi a uvalené sankce neměly vliv na spolupráci na ISS. Posádka si je vědoma, co se na Zemi děje, avšak jejich spolupráce je zatím bez potíží. Tři ruští kosmonauti nyní navýšili počet lidí na ISS na 10, to se ale 30. března změní, jelikož se stejný počet astronautů vrátí zpět na Zem. Mezi nimi bude i Mark Vande Hei, který si nedávno připsal rekord pro nejdéle trvající jednotný pobyt na ISS v rámci USA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze