NASA vypustila třetí meteorologický satelit pro pozorování Země

NASA vypustila třetí meteorologický satelit pro pozorování Země
Fotografie: NASA
  • NASA vypustila 1. března meteorologický satelit
  • Bude obíhat ve výšce necelých 36 000 km nad Zemí
  • Informace o počasí bude poskytovat pouze na západní polokouli

NASA potvrdila, že v úterý 1. března úspěšně vypustila třetí meteorologický satelit nové generace pro Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Nejnovější satelit s názvem GOES-T byl vypuštěn na raketě United Launch Alliance Atlas z Cape Canveral Space Space Force Station v přesně plánovaný den. „My v NASA jsme hrdí na to, že podporujeme našeho společného agenturního partnera NOAA a jejich poslání poskytovat kritická data a snímky prognostikům a výzkumníkům sledujícím nebezpečné počasí,“ řekla zástupkyně administrátora NASA Pamela Melroy.

Satelit bude poskytovat nepřetržité informace o počasí, bleskové aktivitě i měřit atmosféru. Informace budou použity jak pro klasické předpovědi počasí, tak pro případné varování před bouřkami a povětrnostními událostmi. Program GOES také dokáže předpovídat vesmírné počasí kolem Země a hlásit možné výpadky satelitů. „V NASA jsme poctěni, že můžeme pokračovat ve spolupráci s NOAA na tomto strategickém a úspěšném partnerství. Kromě naší práce na vývoji a startu kosmických lodí se vědecké týmy podporované NASA těší na analýzu cenných dat, která GOES-T poskytne,“ řekl Thomas Zurbuchen.


GOES-T bude umístěn na geostacionární oběžné dráze necelých 36 000 km nad Zemí a jakmile tohoto cíle dosáhne, NASA uvedla, že bude přejmenován na GOES-18. Po kontrole přístrojů bude uveden do plného provozu nad západním pobřežím USA. Toto místo uvedli vědci jako klíčové pro nejlepší pozorování. „Satelity GOES nám pomáhají každý den. Přinášejí nové pokročilé funkce, které pomáhají prognostikům lépe monitorovat a předpovídat nebezpečné podmínky prostředí, jako jsou hurikány, bouřky, záplavy a požáry,“ řekl John Gagosian, ředitel Join Agency Satellite Division NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze