NASA vysílá do sněhových bouří letadla pro přesnější předpovědi počasí

NASA vysílá do sněhových bouří letadla pro přesnější předpovědi počasí
Fotografie: NASA
  • Mise IMPACT má dvě letadla pro sběr vzorků přímo z mraků
  • Výsledkem by měl být lepší odhad pro vytváření sněhových bouří, včetně toho, kolik sněhu napadne

V USA vlastní NASA dvě letadla vybavená vědeckými přístroji, které kromě vývoje sněhových bouří mají pomoci porozumět tomu, jak se vlastně formují a fungují. Jedno letadlo létá nad bouří a druhé v mracích. Každé má možnost odebírat vzorky sněhových částic a zároveň sbírat data z prostředí, kde se tvoří. Jedná se již o druhou misi s názvem IMPACT (Investigation of Microphysics and Precipitation for Atlantic Coast-Threatening Storms), která by měla být ukončena v únoru.

Jak uvedla NASA, nasbíraná data pomohou poodhalit procesy, které se nad našimi hlavami odehrávají, a schopnost lépe předvídat tvoření sněhových bouří pomůže pro meteorologické modely, včetně upřesnění, kolik sněhu a kde napadne. NASA a její partneři mají i několik satelitů, které měří srážky z vesmíru. Například Global Precipitation Measurement je satelitní mise, která poskytuje každé tři hodiny informace o srážkách jak dešťových, tak sněhových. „Satelity nám však nemohou říci tolik o částicích – skutečných sněhových vločkách – a o tom, kde se v mracích tvoří,“ řekl Gerry Heymsfield, jeden ze zástupců ředitele pro IMPACT.


Letadla létají ve výšce necelých 20 kilometrů s vybavením podobným, jaké mají satelity, ale s vyšším prostorovým rozlišením pro lepší pohled shora na mraky. Celá mise IMPACT je první souhrnná studie sněhových bouří na východě USA za posledních 30 let. Do mise se kromě NASA zapojilo i několik univerzit po celé zemi, Národní centrum pro výzkum atmosféry a další.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze