NASA vypustí satelit PACE. Sledovat bude oxid uhličitý, aerosoly i fytoplankton

aktualizováno
NASA vypustí satelit PACE. Sledovat bude oxid uhličitý, aerosoly i fytoplankton
Fotografie: NASA
  • Satelit bude sledovat celou planetu, a to od oceánů až po mraky
  • NASA bude start živě vysílat zítra od 6:45 středoevropského času
  • PACE pomůže jak s globálním oteplováním, tak s předpovědí hurikánů

Aktualizováno 6. 2. 2024

NASA v aktualizaci oznámila, že kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám let odkládá o 24 hodin. Nové datum startu tak bylo nastaveno na 7. února v 7:33 středoevropského času. Živé vysílání začne přibližně o 45 minut dříve.

Původní informace z 5. 2. 2024

Zítra v ranních hodinách vypustí NASA nový velký satelit PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem), který bude sledovat naši planetu. Start je naplánován na 7:33 středoevropského času, přičemž živé vysílání NASA spustí přibližně o třičtvrtě hodiny dříve. Satelit bude vynesen za pomoci rakety Falcon 9 od SpaceX z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě.

Údaje PACE nám pomohou lépe pochopit, jak si oceán a atmosféra vyměňují oxid uhličitý. Kromě toho odhalí, jak mohou aerosoly podporovat růst fytoplanktonu v povrchovém oceánu. Nové využití dat PACE prospěje naší ekonomice a společnosti. Pomůže například určit rozsah a trvání škodlivých květů řas,uvedla NASA v popisu mise. Satelit tak bude moci vědcům zaslat přesné informace o tom, jak je na tom naše planeta od oceánů až po mraky.

Země je ze 70 % pokryta oceány, a ačkoliv jsou neustále v zájmu vědců, je prozkoumáno asi jen 5 % této plochy. Vliv oceánů je ale na lidi zásadní – od podvodního života, který nakrmí miliony lidí, až po mikroorganismy, které drží ekosystém. A mezi ně patří i fytoplankton, který má v ekosystému své zastoupení. Nalezneme jej na povrchu oceánů a podle space.com může být některý fytoplankton škodlivý a kontaminovat pitnou vodu.


Satelit bude také sledovat aerosoly ve vzduchu. Klimatické změny jsou každý rok více viditelné a kvalita ovzduší je v různých místech světa rozdílná. PACE však bude schopen pokrýt celou zeměkouli a dokáže tak najít místa, která nejvíce vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny. Kromě toho bude moci lépe odhadnout, kdy a kde vzniknou hurikány, či jiné povětrnostní jevy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze