Vysloužilý satelit od NASA vstoupil do atmosféry, kde shořel

Vysloužilý satelit od NASA vstoupil do atmosféry, kde shořel
Fotografie: NASA
  • Satelit byl vypuštěn na raketoplánu Challenger v roce 1984
  • Na oběžné dráze sbíral data 21 let, než byl vyřazen z provozu
  • Do atmosféry vstoupil 9. ledna v ranních hodinách

Satelit ERBS (Earth Radiation Budget Satellite) byl vypuštěn z raketoplánu Challenger 5. října 1984. V sobě měl celkem tři přístroje – dva na měření záření ze Slunce + celkové energie vyzařující ze Země a jeden pro měření stratosférických složek, včetně ozónu. Po téměř 40 letech vstoupil do atmosféry a shořel. Na oběžné dráze aktivně pracoval 21 let.

Sonda vážící téměř 2,5 tuny vstoupila do atmosféry 9. ledna po páté hodině ranní středoevropského času nad Beringovým mořem. NASA očekávala, že satelit shoří v atmosféře, přesto jej raději sledovala. Pokud by došlo k průletu některých částí atmosférou, bylo by potřeba sledovat, kam dopadly.


Satelit byl původně konstruován na dvouletou životnost s tím, že na oběžné dráze vydrží tři roky. Nakonec však aktivně sbíral data 21 let. Během těchto let však docházelo k poruchám hardwaru, přístrojů a k vyřazení z provozu se nakonec NASA rozhodla v roce 2005 po opakovaných poruchách baterií, kdy docházelo k neustálému snižování výšky na oběžné dráze. Na základě jeho pozorování bylo například potvrzeno, že ozonová vrstva po celém světě ubývá, což později vedlo ke snížení používání chlorfluoruhlovodíků, jež ozonovou vrstvu ničí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze