Měsíční prach z mise Apollo 11 je v aukci. Byl extrahován ze žaludků švábů

Měsíční prach z mise Apollo 11 je v aukci. Byl extrahován ze žaludků švábů
Fotografie: RR Auction
  • Dražba bude trvat až do 23. června
  • Švábi byli součástí pokusu, kdy byli krmeni napůl normálním jídlem a napůl měsíčním regolitem
  • Entomoložka najatá agenturou NASA, která experiment prováděla, v rámci biologických testů měsíční prach ze švábů extrahovala

Firma RR Auction aktuálně draží měsíční prach, který byl přivezen na Zemi v roce 1969 astronauty z mise Apollo 11. Společnost měsíční prach draží v sekci „Pozoruhodné rarity“ a není se čemu divit. Měsíční prach byl extrahován ze švábů, kteří jím byli nakrmeni. Dražba bude končit až 23. června a již nyní je cena na 12 000 dolarech (275 000 korun).

Kdykoli prezentujeme něco z Apolla 11, je to samozřejmě vzrušující, protože to byla nejdůležitější mise. Když ale dostanete něco jako šváby, kteří byli krmeni lunárním materiálem, jen to ukazuje, jak různorodý byl program Apollo,“ řekl Bobby Livingston, výkonný ředitel RR Auction. Jak se ale měsíční prach dostal do trávícího traktu švába, přesněji Rusa domácího? Před prvním přistáním na Měsíci si vědci nebyli zcela jisti, co na něm astronauty čeká. I když sondy před přistáním astronautů testovali místo přistání, někteří vědci přišli s teorií, že se na Měsíci může nacházet pohyblivý písek, který astronauty pohltí. Na základě toho byly navrženy popruhy pro členy posádky Apollo 11, aby mohli povrch Měsíce Neil Armstrong a Buzz Aldrin kdykoliv opustit.


Biologové také nemohli zcela vyloučit, že na Měsíci není žádný mikroskopický život a obávali se, že by mohli astronauti přivézt zpět na Zemi bakterie, které by mohly ohrozit život na Zemi. Z toho důvodu byla celá posádka po přistání 21 dní v karanténě. NASA vybudovala speciální zařízení Lunar Receiving Laboratory, kde byli izolování astronauti, ale také zde vědci zkoušeli na menších živočiších reakci na měsíční kameny a prach. Tímto způsobem se tedy měsíční prach dostal do švábů.

Experimentální vzorky, které jsou nyní v aukci, pocházejí od entomoložky z Universiry of St. Paul, která byla najatá přímo od agentury NASA pro provedení experimentu na skupině švábů. Ti byli krmeni napůl běžným jídlem a napůl měsíčním regolitem. Experiment ukázal, že měsíční půda není pro šváby nijak toxická. Miniaturní vzorek měsíčního prachu získala entomoložka z biologických testů. Podle space.com dražená lahvička obsahuje přibližně 40 miligramů měsíčního prachu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze