NASA zveřejnila první celobarevný snímek z teleskopu Jamese Webba

NASA zveřejnila první celobarevný snímek z teleskopu Jamese Webba
Fotografie: NASA
  • Snímek byl pořízen v kupě galaxií SMACS 0723
  • Obrázek pořídil přístroj NIRCam a zabralo mu to celkem 12,5 hodiny

V rámci předváděcí akce v Bílém domě NASA zveřejnila jeden z prvních snímků z dalekohledu Jamese Webba v plném rozlišení. Jedná se o nejhlubší a nejostřejší infračervený snímek vesmíru, přesněji galaxií SMACS 0723. Na snímku jsou zachyceny tisíce galaxií, včetně těch nejslabších objektů, jaké kdy mohly být pozorovány.

Snímek pořídil přístroj Near–Infrared Camera (NIRCam) a zabralo mu to celkem 12,5 hodiny. Je složený ze snímků o různých vlnových délkách a dosahuje daleko za možnosti Hubbleova vesmírného dalekohledu, který stále vesmír pozoruje. Světlu z těchto galaxií trvalo miliardy let, než se k nám dostalo. „Tyto obrázky připomenou světu, že Amerika dokáže velké věci, také připomenou americkému lidu, zejména našim dětem, že není nic nad naše možnosti,“ uvedl prezident Biden.


Galaxie SMACS 0723 vznikly přibližně před 4,6 miliardami let. Hmota této kupy galaxií funguje jako gravitační čočka, která zvětšuje objekty, které se za nimi nacházejí. NICRam zaostřil tyto vzdálené galaxie, které doposud nebyly vidět, a výzkumný tým tak bude moci poprvé nahlédnout do nejstarších galaxií ve vesmíru. „Můžeme vidět to, co ještě nikdo neviděl. Můžeme se vydat tam, kam se ještě nikdo nedostal,“ řekl prezident Biden.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze