15. července se k Zemi přiblíží kometa a bude možné ji vidět online

15. července se k Zemi přiblíží kometa a bude možné ji vidět online
Fotografie: unsplash.com
  • Kometa byla objevena již v roce 2017, od té doby se neustále přibližuje k Zemi
  • K2 má v průměru přibližně 18 kilometrů, ale bohužel ji nebude možné spatřit pouhým okem
  • Těsně po půlnoci 15. července bude možné sledovat průlet komety online

Kometa C/2017 K2 (Panstarrs), kterou objevil Hubbleův vesmírný dalekohled v roce 2017, se 15. července přiblíží k Zemi. Kolem Země proletí ve vzdálenosti přibližně 270 milionů kilometrů. Podle earthsky.com byla K2 považována za nejvzdálenější aktivní kometu, která byla kdy spatřena až do minulého roku, kdy byla objevena megakometa Bernardinelli–Bernstein o průměru asi 150 kilometrů.

K2 se za posledních pět let neustále přibližuje k Zemi. Kometa je tvořena převážně zmrzlými plyny, horninou a prachem a jakmile se začne přibližovat ke Slunci, pevný led se začne měnit na plyn a kolem komety se vytvoří mrak zvaný koma. Kometa byla aktivní již v roce 2017, kdy byla objevena a nacházela se od Slunce 2,4 miliardy kilometrů.


Původně se na základě pozorování komety kanadsko–francouzsko–havajským dalekohledem zdálo, že má v průměru 30 až 160 km. Hubbleův vesmírný dalekohled ale ukázal, že má nejspíše jen 18 km. Přiblížení k Zemi poskytne profesionálním observatořím možnost odhalit, jak velké jádro komety doopravdy je. Pokud budete chtít průlet komety vidět, bohužel to pouhým okem nepůjde, avšak díky projektu Virtual Telescope Project bude možné sledovat průlet komety online a vysílání začne 15. července 15 minut po půlnoci středoevropského času.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze