Nastavujeme a instalujeme Homebridge

Homebridge
1
Nastavujeme a instalujeme Homebridge
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • V druhém dílu se zaměříme na to, jak Homebridge nainstalovat
  • Vybrat si můžete mezi neplacenou a placenou variantou
  • V obou případech funguje most v rámci domácí Wi-Fi sítě

První díl našeho seriálu máme za sebou. Dnes už víme, co platforma Homebridge je, co představuje a proč se vlastně vyplatí o jejím řešení přemýšlet. Určitě vám na mysl vyvstalo více otázek, na většinu z nich se vám pokusíme odpovědět dnes, případně v některém z dalších dílů.

Nebudeme opakovat, co platforma Homebridge je, rovnou se pustíme do představení dvou variant, které můžete provozovat. Jedna je zdarma a hodí se primárně k vyzkoušení celého řešení, druhá je placená, ovšem nemusíte mít strach, investici stačí provést jen jednorázovou.

Chci Homebridge zdarma, smířím se s ústupky

Homebridge je most, takže se musí provozovat na určitém typu zařízení. Právě toto zařízení bude sloužit jako most mezi platformou Homebridge a HomeKitem. Jinak řečeno, pod Homebridge nahrajete různé výrobky, ovšem Homebridge budete muset přidat jako most do aplikace Domácnost, skrze kterou budete přidaná zařízení ovládat. Levnější metodou (zdarma) je, pokud se rozhodnete tento most provozovat na zařízení, které již doma máte. Tedy typicky počítači s Windows nebo macOS. Protože se bavíme o platformě, která bude nejvíce zajímat jablíčkáře, celý styl fungování se pokusíme vysvětlit na počítači s macOS, protože předpokládáme, že takový počítač vlastníte. Pokud máte Windows/Linux, můžete postupovat pomocí podobně jednoduchého návodu na stránkách Homebridge.

Zpět ale k macOS. Stačí zavítat na web Homebridge, sekce macOS a začít instalací balíčku Node.js. Pokud budete stahovat přímo skrze stránky Homebridge, můžete si být jistí, že stáhnete nejnovější verzi, v našem případě Node.js 16.14.2 (březen 2022). Pokud by se vám nainstalovala starší verze, například 16.14.0, opravu si vysvětlíme v následujících řádcích. Rychlý odkaz na stažení naleznete zde. Po instalaci balíčku můžete stažený soubor odstranit, žádná aplikace se nespustí.

A jak tedy ověřit, že základ proběhl? Stačí otevřít aplikaci Terminál (v macOS se nachází mezi aplikacemi – Utility) a nakopírovat následující příkaz, který potvrdíme klávesou Enter. Kód stačí zkopírovat kliknutím na tlačítko v pravé části boxu.

node -v

Pokud se zobrazí výsledek v16.14.2, je vše v pořádku. Pokud se zobrazí jiná verze, například v16.14.0, opravu provedeme později. Nyní se zaměříme na instalaci samotného mostu Homebridge. Opět si pomůžeme Terminálem, kde vložíme další řádek a potvrdíme klávesou Enter:

sudo npm install -g --unsafe-perm homebridge homebridge-config-ui-x

Tento proces zabere nějaký čas, po jeho ukončení pokračujeme dalším příkazem, který zapříčiní, že se bude Homebridge spouštět s daným uživatelským účtem při startu počítače:

sudo hb-service install

A na závěr aktualizace! To pokud se vám v prvním kroku objevila verze 16.14.0 či starší.

sudo hb-service update-node

Hotovo? Hotovo! Ani to nebolelo, že?

Hotovo, co dál?

Dobrá zpráva, teď to půjde i bez Terminálu. Stačí zavítat (ze své soukromé Wi-Fi sítě) na následující odkaz: http://localhost:8581. Po krátké době se zobrazí přihlašovací stránka, kde stačí zadat přednastavené přístupové údaje v následující podobě: jméno (Username): admin, heslo (Password): admin.

Instalace Homebridge

V tento moment se ocitnete v administraci mostu Homebridge, kde po levé straně vidíte velký QR kód, kterým přidáte most Homebridge do aplikace Domácnost a tím obě řešení propojíte. Zde však zastavíme a povíme si o variantě, která je placená. Proč? Aby Homebridge fungoval, musí být neustále připojený k internetu, takže notebook/počítač musí být v pohotovosti bez ohledu na to, zda fungujete na macOS nebo Windows. Jak asi sami chápete, nejde o zrovna dvakrát praktické řešení, pokud s Homebridge myslíte vážně. Na druhou stranu, na této variantě si můžete vyzkoušet, zda Homebridge vůbec využijete, stejně tak jsme to udělali i my.

Homebridge

Chci Homebridge používat efektivněji a bez ústupků

Pokud vám nevadí investovat pár stokorun, doporučujeme nainstalovat Homebridge na zařízení, které bude fungovat samostatně. Nejlevnější cestou je pořízení minipočítače Raspberry Pi, ideálně ve verzi s Wi-Fi, případně s ethernetem (doporučit můžeme například Raspberry Pi Zero W nebo Raspberry Pi Zero 2 W). Aktuální situace na trhu s čipy nám příliš nepřeje, takže pokud už doma minipočítač nemáte, budete si muset nějaký ten týden počkat, případně zkusit štěstí v zahraničí.

Raspberry Pi Zero W je minipočítač, který můžete (jako my) „obléci“ do speciálního krytu

Raspberry Pi Zero není počítač vhodný na náročné úkony, ale jako zázemí pro Homebridge poslouží naprosto dokonale. Když se podaří, seženete jej za 300 až 400 Kč, přičemž napájecí adaptér s microUSB konektorem již doma zřejmě máte. Dále budete potřebovat paměťovou kartu, my doporučujeme aspoň 32GB s tím, že čím rychlejší, tím lepší, zde se šetřit nevyplatí. I zde se bavíme o nižších stokorunách. Pokud nemáte Raspberry Pi Zero W, paměťovou kartu ani adaptér, bavíme se o investici zhruba 700 Kč. Výhodou však je, že tentokrát se obejdeme bez aplikace Terminál a příkazových řádků.

Co budeme potřebovat k provozu mostu Homebridge?


  • Raspberry Pi Zero W a napájecí kabel
  • paměťová karta microSD + adaptér na velikost SD
  • počítač se čtečkou paměťových karet (micro)SD

Pokud vše potřebné máte, můžeme se pustit do instalace. Ta může působit trochu komplikovaněji, ale opak je pravdou. Začneme tím, že stáhneme utilitu, která nainstaluje prostředí Homebridge přímo na paměťovou kartu. Jmenuje se Raspberry Pi Imager a je k dispozici pro Windows, macOS a Ubuntu. Tímto programem můžeme nainstalovat přímo verzi Homebridge založenou na systému Raspbian Lite, která ke svému provozu nepotřebuje další periferie, například klávesnici a myš, případně monitor.

Instalace je snadná

Po nainstalování programu postačí vložit paměťovou kartu a postupovat podle návodu. Využít můžete buď krátký GIF návod nad tímto odstavcem, případně postupovat podle textového návodu:

  • Otevřete nainstalovanou aplikaci Raspberry Pi Imager
  • Zvolte možnost: Choose OS
  • V seznamu nalezněte záložku: Other specific purpose OS
  • Vyberte Homebridge a poslední verzi systému, kterou vám aplikace nabídne
  • Klikněte na Choose Storage a v nabídce vyberte vloženou paměťovou kartu
  • Kliknutím na Write zahájíte proces instalace systému na vámi vybranou SD kartu

Instalace zabere pár minut, mezitím si můžete nachystat Raspberry Pi Zero W. Po instalaci vložíte systémem Homebridge obohacenou microSD kartu do útrob Raspberry Pi Zero W, které zapojíte do sítě. Nyní je třeba počkat pár minut, dokud se Raspberry Pi Zero W s microSD kartou neskamarádí a systém Homebrdige nespustí na pozadí. Jak ale pokračovat dále, když k Raspberry Pi Zero W nemáte zapojený monitor, klávesnici ani myš?

Jednoduše, Raspberry Pi Zero během chvíle vytvoří vlastní Wi-Fi síť, ke které se stačí připojit například přes počítač. Síť bude nést název Homebridge WiFi Setup. V dialogovém okně, které se následně otevře, stačí vybrat vaši domácí Wi-Fi síť a zadat heslo, čímž dojde k propojení Homebridge a vaší domácí Wi-Fi sítě. Počítač se tedy opět odpojí od sítě Homebridge WiFi Setup, připojí se k domácí síti a během chvíle se budete moci připojit k Homebridge skrze webové prostředí.

Homebridge

Pokud jste postupovali správně, zobrazí se vám stejná obrazovka jako v případě předchozího návodu, kdy jsme Homebridge instalovali přímo na počítač. S tím rozdílem, že nově máte celé řešení v rámci minipočítače Raspberry Pi Zero W, který stačí nechat připojený k síti a klidně jej můžete schovat kamkoli v blízkosti elektrické zásuvky.

Musím si vybrat hned?

Dobrá zpráva, nemusíte. Pokud si Homebridge nainstalujete ve verzi zdarma, například na počítač, můžete si následně udělat zálohu, kterou převedete na verzi pro Raspberry Pi Zero a nepřijdete tedy o žádná data ani nastavení. I na to se v jednom z dalších dílů zaměříme.

Závěrem

Vybrali jste si? Skvěle, v příštím díle se zaměříme na to, co s nainstalovaným serverem lomeno mostem dále, respektive jak jej propojit s vaší aplikací Domácnost v rámci systému iOS.