Nebaví vás zácpy? Tak zkuste létat s Jetson Aero

Nebaví vás zácpy? Tak zkuste létat s Jetson Aero
Fotografie: Jetson Aero
  • Firma Jetson Aero představila osobní dron
  • Uveze jednoho člověka, letí až 100 km/h a ve vzduchu vydrží 20 minut
  • Je však velice drahý a má dlouhé dodací lhůty

Už jakmile se objevily první drony pro civilní využití, začali se mnozí ptát, kdy budou tak velké, že se do nich vejde celý člověk. Podle firmy Jetson Aero taková chvíle už nastala. Společnost už v roce 2018 představila funkční prototyp osobního dronu a nyní se chystá zahájit sériovou výrobu.

Jednomístný stroj je určen pro piloty do hmotnosti 95 kilogramů. Jeho maximální rychlost je omezena na 102 km/h a ve vzduchu jej baterie udrží celkem 20 minut. V designu je vše podřízeno bezpečnosti: i když vypadne jeden motor, dalších sedm udrží stroj bezpečně ve vzduchu. S létáním pomáhá LIDAR a třikrát zálohovaný počítač. Pro případ nouze je zde pevný rám inspirovaný závodními vozy a také padák.

Jetson Aero

Jak asi sami tušíte, takový stroj bude řádně drahý. Jeho cena je 92 tisíc amerických dolarů, tedy asi 2 miliony korun, 2,5 milionu Kč, pokud budeme počítat i DPH. Stroj vám navíc dorazí částečně rozebraný a zhruba polovinu konstrukce si musíte složit sami.

Jetson Aero

I přesto jsou však veškeré výrobní kapacity na rok 2022 rozprodané. Jsou volné poslední výrobní sloty na podzim, což znamená doručení začátkem roku 2023.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze