Nejlepším městem pro život je Vídeň. Jaká další města jsou oblíbená?

Nejlepším městem pro život je Vídeň. Jaká další města jsou oblíbená?
Fotografie: unsplash.com
  • Za Vídeň se řadí Kodaň a Melbourne
  • Evropská města si za poslední rok nejvíce pohoršila
  • Největší zlepšení bylo naopak zaznamenáno v asijsko-pacifickém regionu

Vídeň si podle každoročního žebříčku časopisu Economist udržela titul nejlepšího města k životu na světě. Jiná evropská města si moc dobře nevedla. Už se vám někdy stalo, že jste navštívili nějaké město a odjížděli jste z něj s tak dobrým pocitem, že jste ho po návratu domů nemohli vyhnat z hlavy? Každý, kdo navštívil některé z prvních deseti měst v žebříčku Global Liveability Index, který každoročně sestavuje časopis Economist, se s tímto pocitem možná ztotožní.

Žebříček pro rok 2023 poskytuje přehled o tom, kde je letos lepší žít, a zahrnuje města ze všech kontinentů. V posledních letech se některá města v první desítce objevují opakovaně, až si člověk říká, zda už odhalila tajemství lepšího bydlení.

Jak se vybírají nejlepší města? Při sestavování Global Liveability Indexu samozřejmě nejde jen o dobrou atmosféru, která města odlišuje od ostatních, ale také o hodně jiných faktorů, jako například kvalita zdravotní péče, vzdělávání, kulturní scény, infrastruktury a mnoho dalších.

Nejvíce si pohoršila evropská města. Jejich popularita klesla kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Z první desítky se propadly Frankfurt a Amsterdam, které v roce 2022 obsadily 7. a 9. místo. Mezi evropská města s nejvýraznějším poklesem patří města ve Velké Británii. Edinburgh, který se loni poprvé probojoval do první padesátky a obsadil 35. místo, se v roce 2023 propadl na 58. příčku. Největší zlepšení bylo naopak zaznamenáno v asijsko-pacifickém regionu.

Která města se dostala do první desítky?

  1. Vídeň, Rakousko
  2. Kodaň, Dánsko
  3. Melbourne, Austrálie
  4. Sydney, Austrálie
  5. Vancouver, Kanada
  6. Curych, Švýcarsko
  7. Calgary, Kanada
  8. Ženeva, Švýcarsko
  9. Toronto, Kanada
  10. Ósaka, Japonsko
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze