Toto jsou nejdražší města pro život za rok 2022

Toto jsou nejdražší města pro život za rok 2022
Fotografie: unsplash.com
  • Economist Intelligence Unit sleduje životní výdaje lidí ve 172 městech světa
  • O první místo se dělí New York se Singapurem
  • Mezi nejdražší evropská města patří Curych, Ženeva, Paříž a Kodaň

Výzkumné a analytické oddělení skupiny Economist Group Economist Intelligence Unit (EIU) zveřejnilo Celosvětový index životních nákladů. Podle výsledků analýzy se průměrné životní náklady v roce 2022 zvýšily o 8,1 % hlavně v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a přetrvávajících dopadů pandemie.

„Válka na Ukrajině, západní sankce vůči Rusku a čínská politika nulového výskytu koronaviru – to způsobilo problémy v dodavatelském řetězci, které v kombinaci s rostoucími úrokovými sazbami a posuny směnných kurzů vyústily v krizi životních nákladů po celém světě,“ uvedla pro cnn.com Upasana Dutt z EIU.


Economist Intelligence Unit každý rok sleduje životní výdaje lidí ve 172 městech po celém světě. V letošním roce vzrostly náklady na život nejvíce za posledních 20 let. Nejvíce vzrostly ceny paliva, potravin, domácích potřeb a služby.

Z žebříčku vyplývá, že nejdražšími městy pro život jsou New York a Singapur. Do TOP10 se dostaly i další dvě americké metropole – Los Angeles na společném čtvrtém místě s Hong Kongem a San Francisco na osmém místě. Z evropských měst se do první desítky dostaly čtyři. Na šestém místě se umístil Curych, na sedmém Ženeva. Deváté místo obsadila Paříž a na desátém místě skončila Kodaň.

Při vytváření takového žebříčku porovnává EIU více než 400 jednotlivých cen více než 200 produktů a služeb ve 172 městech světa. Zkoumají řadu podniků, jak luxusních, tak průměrných, aby získal představu o tom, jak moc se ceny za poslední rok měnily.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze