Pouze ve 13 zemích byla v roce 2022 dobrá kvalitu ovzduší

Pouze ve 13 zemích byla v roce 2022 dobrá kvalitu ovzduší
Fotografie: pixabay.com
  • Kvalitní ovzduší bylo v loňském roce pouze v Austrálii, Estonsku, Finsku, Grenadě, Islandu a na Novém Zélandu
  • Nejhůře na tom naopak byl Čad, Irák, Pákistán, Bahrajn, Bangladéš, Burkina Faso, Kuvajt a Indie
  • Hlavními zdroji znečištění ovzduší po celém světě byly loni lesní požáry a spalování fosilních paliv v dopravě a při výrobě energie

Pouze ve 13 zemích a oblastech na světě byla v loňském roce „zdravá“ kvalita ovzduší. Podle odborníků vzrostlo znečištění ovzduší na alarmující úroveň. Nová zpráva společnosti IQAir, která sleduje kvalitu ovzduší po celém světě, uvádí, že průměrné roční znečištění ovzduší ve zhruba 90 % analyzovaných zemí a oblastí překračuje směrnice Světové zdravotnické organizace (WHO) o kvalitě ovzduší. Ty jsou navrženy tak, aby pomáhaly vládám vytvářet předpisy k ochraně veřejného zdraví.

Společnosti IQAir analyzovala průměrnou kvalitu ovzduší ve 131 zemích a oblastech a zjistila, že kvalitu vzduchu podle WHO splňuje pouze šest zemí – Austrálie, Estonsko, Finsko, Grenada, Island a Nový Zéland a sedm oblastí v Tichomoří a Karibiku, včetně Guamu a Portorika. Naopak v Čadu, Iráku, Pákistánu, Burkina Fasu, Kuvajtu a Indii byla kvalita ovzduší, která daleko překračovala směrnice Světové zdravotnické organizace.


Studie se zaměřila konkrétně na jemné částice (PM2,5), což je nejmenší znečišťující látka a zároveň nejvíce nebezpečnější. Při vdechování se PM2,5 dostává hluboko do plicní tkáně, kde může vstoupit do krevního řečiště. Tyto jemné částice mohou pocházet ze spalování fosilních paliv, prašné bouře i lesních požárů a jsou spojovány s řadou zdravotních problémů včetně astmatu, srdečních chorob a dalších respiračních onemocnění.

WHO v září 2021 zpřísnila své směrnice o znečištění ovzduší a snížila přijatelné množství jemných částic z 10 na 5 mikrogramů na metr krychlový. Každý rok zemřou miliony lidí na zdravotní problémy související se znečištěním vzduchu. V roce 2016 bylo podle agentury OSN asi 4,2 milionu předčasných úmrtí spojeno s jemnými částicemi. Pokud by se tehdy používaly nejnovější směrnice WHO, mohlo to zabránit téměř 3,3 milionům úmrtí, která souvisela se znečištěním.

„Jednou z největších překážek je způsob, jakým vlády v současnosti monitorují kvalitu ovzduší. Většina vlád má tendenci investovat do přístrojů, které nedokážou přesně měřit jemné částice ve vzduchu,“ uvedla pro cnn.com generální ředitelka IQAir North America Glory Dolphin Hammes.

Výzkumníci uvedli, že hlavními zdroji znečištění ovzduší po celém světě byly loni lesní požáry a spalování fosilních paliv v dopravě a při výrobě energie. „Je to doslova o tom, jak my jako planeta pokračujeme v tomto nezdravém vztahu k fosilním palivům. Stále jsme na nich závislí. Fosilní paliva jsou zodpovědná za většinu znečištěného ovzduší, se kterým se na této planetě setkáváme,“ doplnila Glory Dolphin Hammes.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze