Finsko se již po šesté stalo nejšťastnější zemí světa. Jak dopadlo Česko?

Finsko se již po šesté stalo nejšťastnější zemí světa. Jak dopadlo Česko?
Fotografie: unsplash.com
  • Česko se umístilo na 18. pozici
  • Na druhém místě skončilo Dánsko a na třetím Island
  • Na posledním místě je Afghánistán

Již šestým rokem po sobě se stalo Finsko nejšťastnější zemí světa podle žebříčku World Happiness Report. Nejlepších výsledků dosahují i další severské země jako Dánsko, Švédsko nebo Norsko. Česko se stejně jako v loňském roce umístilo na 18. místě. Slovensko si polepšilo a z 35. místa se umístilo na 29. pozici.

Výsledky žebříčku vychází z dat nasbíraných za poslední tři roky, kdy svět ovládla pandemie koronaviru. Umístění jednotlivých zemí vychází z kombinace dat o osobním štěstí jednotlivých lidí na základě průzkumů Gallupova institutu a objektivních faktorů, jako je HDP, úroveň zdraví, svobody, sociální podpory a korupce.


„Je pravda, že (Finové) dělají věci, které bychom si přáli vidět a mohli začít dělat? Nebo je to něco jedinečného na jejich klimatu a historii, co je odlišuje? Naštěstí, alespoň z mého pohledu, je první odpověď správná,“ uvedl jeden z autorů žebříčku John Helliwell pro cnn.com.

Izrael se letos posunula na 4. místo z loňského 9. místa. První desítku uzavírají Nizozemsko, Švýcarsko, Lucembursko a Nový Zéland. Na posledním místě se umístil Afghánistán.

Česko získalo 6,845 bodů z deseti. Na 17. místě, hned před Českou republikou, se umístila Belgie. Na 19. místě byla Velká Británie. Poprvé se do první dvacítky dostala Litva, která ji uzavírá. Litva byla ještě v roce 2017 až na 52. místě. Vzhůru po žebříčku šplhalo také Estonsko a Lotyšsko. „Všude ve střední a východní Evropě to vypadá prakticky stejně. Země v tomto regionu se vypořádaly s transformací z 90. let a cítí se být jistější ve své nové identitě,“ doplňuje John Helliwell.

10 nejšťastnějších zemí světa pro rok 2023

  1. Finsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Izrael
  5. Nizozemsko
  6. Švédsko
  7. Norsko
  8. Švýcarsko
  9. Lucembursko
  10. Nový Zéland
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze