Nejspolehlivější antigenní testy

Nejspolehlivější antigenní testy
Fotografie: unsplash.com
  • Podívejte se na 4 nejspolehlivější antigenní samotesty podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv
  • Výsledek znáte maximálně do 20 minut
  • Všechny testy se provádí z kraje nosu

Během pandemie koronaviru se začala rozšiřovat nabídka antigenních samotestů, které jsou volně v prodeji. Každá lékárna má širokou nabídku těchto testů. Kvůli různým druhům a různým výrobcům testů lidé většinou nevědí, které jsou ty nejlepší a nejspolehlivější. Každá lékárna zákazníkům ve většině případů doporučí jeden nebo dva testy, které si koupit, ovšem ne vždy je jasné, zda doporučují testy spolehlivé, nebo zkrátka ty „nejvýnosnější“. Ve většině případů nikdo neinformuje o náročnosti provedení testu nebo jeho spolehlivosti.

My jsme se rozhodli vám představit 4 nejspolehlivější antigenní samotesty podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kromě níže představených jsme se detailněji zaměřili na samotest Flowflex, který se také řadí mezi nejspolehlivější.

To, jak jsou testy spolehlivé, určují dva faktory – citlivost a specifičnost. Citlivost neboli senzitivita testu nabývá hodnot od 0 do 1 (případně 100 %) a vyjadřuje úspěšnost, s níž test zachytí přítomnost sledovaného stavu (nemoci) u nakaženého člověka. Specifičnost ukazuje schopnost testu přesně vybrat ty, u nichž se zkoumaná nemoc nevyskytuje.

Název testu Cena v lednu 2022 Cena v srpnu 2022 Cena v listopadu 2022
SARS-CoV-2 Antigen Self Test Nasal historie ceny není známá historie ceny není známá 120 Kč
Boson Biotech Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card 62 Kč 47 Kč 45 Kč
Hangzhou Alltest Biotech Antigenní rychlotest SARS-CoV-2 53 Kč 53 Kč 53 Kč
COVID-19 Antigen Rapid Test Cassette Nasal Swab 50 Kč 22 Kč 26 Kč

SARS-CoV-2 Antigen Self Test Nasal


Neinvazivní samotest, který se provádí pouze z kraje nosu. V balení najdete všechny potřebné věci k testování (testovací kazeta, zkumavka s pufrem, víčko s kapátkem, sterilní výtěrová štětička a návod k použití). Výsledek testu je znám do 15 minut. Citlivost testu je 90, 6 % a specifičnost je 98,6 %.

SARS-CoV-2 Antigen Self Test Nasal

Balení tohoto samotestu obsahuje pět samostatných testů a jeho cena se pohybuje od 500 Kč do 600 Kč. To znamená, že za jeden test zaplatíte maximálně 120 Kč.

Boson Biotech Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card


In vitro diagnostický rychlotest pro detekci antigenu SARS-CoV-2 z přední části nosu. V balení najdete testovací kazetu, zkumavku s pufrem, sterilní výtěrovou tyčinku, zkumavku s kapátkem a návod k použití. Výsledek testu se dozvíte během 15 až 20 minut. Citlivost testu se uvádí na 97,70 % a specifičnost 99,84 %. Výrobce uvádí, že test dokáže odhalit i nákazu subvariantou omikron.

Boson Biotech Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test Card

V jednom balení samotestu Boson najdete 20 testovacích sad. Toto balení můžete nyní koupit za 800 až 900 Kč. To znamená, že vás jeden test vyjde na 40 až 45 Kč. To je ve srovnání s jinými testy příznivá cena. Celkově cena balení testů v letošním roce stále pomalu klesá. V lednu letošního roku se jeho maximální cena vyšplhala až na 1 240 Kč.

Hangzhou Alltest Biotech Antigenní rychlotest SARS-CoV-2 (Nosní výtěr)


Tento test je určený pro detekci antigenu SARS-CoV-2 z přední části nosu. V balení najdete testovací kazetu, extrakční zkumavku s pufrem, stojánek na zkumavku, nosní výtěrový tampon, návod a sáček na infekční odpad. Výsledek testu se objeví do 15 minut. Relativní citlivost testu je 95,9 % a relativní specifičnost je 99,4 %. Celková citlivost podle výrobce je 98 %.

Hangzhou Alltest Biotech Antigenní rychlotest SARS-CoV-2

Hangzhou Alltest Biotech Antigenní rychlotest SARS-CoV-2 obsahuje pouze jeden test, který v lékárnách pořídíte za 53 Kč. Tuto cenu si test drží od uvedení na trh.

COVID-19 Antigen Rapid Test Cassette Nasal Swab


COVID-19 Antigen Rapid Test Cassette je určený pro výtěr z přední části nosu nebo zadní strany dutiny ústní. Balení obsahuje testovací kazetu, extrakční zkumavku, extrakční pufer, výtěrovou tyčinku, kapátko a návod k použití. Výtěrový test s koloidním zlatem detekuje virus do 15 minut. Výrobce uvádí citlivost testu 98 %.

COVID-19 Antigen Rapid Test Cassette Nasal Swab

V jednom balení samotestu Nasal Swab najdete 25 testovacích sad. Balení můžete nyní koupit za 623 až 643 Kč. To znamená, že jedna testovací sada bude stát maximálně 26 Kč. Od jara se cena balení pomalu zvyšuje. Pokud chcete mít doma zásobu antigenních samotestů, doporučujeme vám si tuto sadu pořídit za aktuální cenu. Od května se cena balení zvýšila o přibližně 150 Kč. V lednu letošního roku se cena COVID-19 Antigen Rapid Test Cassette Nasal Swab vyšplhala až na 1 653 Kč. Poté až do května rychle klesala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze