Celosvětově bude nových případů koronaviru přibývat pomaleji, než se očekávalo

Celosvětově bude nových případů koronaviru přibývat pomaleji, než se očekávalo
Fotografie: unsplash.com
  • Odborníci během letošní zimy očekávají méně nakažených, než byl odhadovaný denní průměr z loňska
  • Německo má v současné době nejvíce hospitalizovaných s nákazou od začátku pandemie
  • Vědci objevili novou subvariantu omikronu s názvem XBB, která se nejvíce rozšířila v některých zemích jižní Asie

Nová analýza univerzity ve Washingtonu ukázala, že celosvětové denní počty nakažených koronavirem budou pomalu stoupat. Odborníci očekávají mnohem méně nakažených, než byl odhadovaný maximální denní průměr z loňské zimy. Velký nárůst nových případů způsobila rychle se šířící varianta omikron.

Analýza také ukázala, že nedávný nárůst nových případů koronaviru v Německu může být způsoben podvariantami omikronu BQ.1 nebo BQ.1.1 a pravděpodobně se v nadcházejících týdnech rozšíří i do dalších částí Evropy. Podle reuters.com má Německo také v současné době nejvyšší počet hospitalizovaných s nákazou od začátku pandemie v roce 2020.


Nyní byla objevená nová subvarianta omikrunu s názvem XBB, která způsobila novou vlnu infekcí a hospitalizací v některých zemích jižní Asie, včetně Indie a Singapuru. „XBB je jednou z nejvíce imunních podvariant omikronu, která je právě na vzestupu po celém světě,“ uvedla pro businessinsider.com expertka na infekční choroby Dr. Celine Gounderová.

Jak moc je nebezpečná subvarianta XBB?


XBB je rekombinovaná varianta. To znamená, že jde kombinaci dvou dalších subvariant omikronu, konkrétně BA.2.10.1 a BA.2.75. Stejně jako předchozí subvarianty, i tato hledá cestu, jak se vyhnout imunitě získané z vakcín proti koronaviru. Vědci ale zatím nemohou s jistotou říci, jak moc nás XBB v zimním období potrápí. Podle nejnovějších údajů to ale vypadá, že nebude nová varianta více nakažlivá než BA.5.

Aktualizované posilovací vakcíny proti koronaviru by měly chránit jak před podvariantami omikronu BA.4 a BA.5, tak i nově objevenou variantou XBB.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze