Německý zákon nutí Apple zpřístupnit NFC dalším platebním službám

1
Německý zákon nutí Apple zpřístupnit NFC dalším platebním službám
  • Zákon nezmiňuje přímo Apple, ale je jasné, že míří na něj
  • Firma varuje, že to ohrozí bezpečnost transakcí

Je to jeden z mnoha rozdílů, na kterém je vidět rozdílnost operačních systémů Googlu a Applu, respektive odlišná filozofie jejich tvůrců. V Androidu je NFC čip přístupný i vývojářům třetích stran. Banka se tak například může rozhodnout, jestli svým klientům dopřeje mobilní platby přes Google Pay, nebo vyvine své vlastní řešení fungující na stejném principu.

Apple Pay

Apple něco takového z principu nedovoluje a pokud chcete s jeho iPhonem bezkontaktně zaplatit, pak pouze pomocí Apple Pay. Měl by něco takového upravovat zákon? V Německu se tak podle reuters.com stalo. Parlamentem přijatý zákon sice nezmiňuje přímo Apple a jeho systémy, ale vzhledem k situaci na trhu je zcela zřejmé, na koho cílí.

Snahy bank dostat se do iPhonu přitom nejsou nic nového. Už v roce 2016 zkoušely tři největší australské banky napadnout toto chování antimonopolní žalobou.

Odpověď Applu je vždy stejná a zahrnuje varování, že bez jeho výhradní kontroly nad NFC čipem může utrpět uživatelská přívětivost, bezpečnost a důvěryhodnost takto provedené finanční transakce.

Diskuze ke článku
simeon
:-D všechno jen kecy, aby provize z plateb nešli jinam než Applu… banky jim posílají až polovinu z poplatků za provedenou platbu, no nechte to konkurenci když jde o miliardy ;-). Přitom konkurence chce po bankách citelně menší provizi, takže i banky lobují za prolomení …

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze