Nové Neo QLED televize od Samsungu vsází na Mini LED. Jaké jsou jejich přednosti?

Nové Neo QLED televize od Samsungu vsází na Mini LED. Jaké jsou jejich přednosti?
Fotografie: Samsung
  • Mezi hlavní výhody Mini LED oproti klasickým Full Array LED patří schopnost mnohonásobně přesnější práce s podsvícením
  • Samsung rovněž usilovně pracuje na Micro LED panelech

Samsung dnes ve své on-line konferenci kromě environmentálního dálkového ovládání představil také novou řadu 8K a 4K televizorů, u nichž se rozhodl vsadit na technologii Mini LED.

Nejnovější Mini LED televizory s označením Neo QLED zastupuje v prémiovém segmentu dvojice modelů s 8K panelem (QN900A a QN800A). Mini LED se však podívá také do 4K televizorů, konkrétně se bude jednat o modely QN95A, QN90A a QN85A.

Samsung Neo QLED

Podle výrobce jsou LED v těchto televizorech 40krát menší, než je tomu v konvenčních Full Array podsvícených LED obrazovkách, kde se vždy rozsvítí, nebo zhasne větší oblast. Mini LED technologie dokáže být však mnohem přesnější, díky čemuž bude potlačen například tzv. halo efekt (svatozář kolem světlých objektů před tmavým pozadím).

Výrobce myslí také na hráče, proto v rozhraní nových televizorů najdou tzv. „Game Bar“, skrze který se lze rychle dostat k nastavení obnovovací frekvence, poměru stran a dalších funkcí. Pochopitelně nechybí podpora HDMI 2.1 s VRR či Auto Low Latency režimem a eARC. Přenos obrazu je možný až v 4K rozlišení při 120Hz obnovovací frekvenci.

Samsung Neo QLED

O kvalitu zvuku se má nově postarat technologie SpaceFit Sound, jež využívá zabudované mikrofony v televizorech, které neustále analyzují akustiku v místnosti a podle toho upravují zvukový projev. Podobně jako u ovladače, ani v případě nových Mini LED televizorů zatím neznáme přesnou cenu ani dostupnost.

Micro LED dorazí až později

Další průlomovou technologií má být Micro LED, která je modulární, tudíž je možné v budoucnu (alespoň teoreticky) obrazovky různě upravovat, například měnit jejich uhlopříčku či poměr stran. Micro LED obrazovky mají rovněž nabídnout mnohonásobně delší životnost a v podstatě výhody technologie OLED, tedy schopnost zhasnout/rozsvítit jednotlivé pixely bez potřeby podsvícení. Tato technologie je však zatím stále ve vývoji, tudíž se neočekává, že by v průběhu veletrhu Samsung oznámil Micro LED obrazovky připravené jít do prodeje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze