Sony představuje novou řadu televizorů Bravia XR s „kognitivním“ procesorem

Sony představuje novou řadu televizorů Bravia XR s „kognitivním“ procesorem
Fotografie: Sony
  • Cognitive Processor XR analyzuje a následně vylepšuje obraz i zvuk
  • Novým procesorem jsou vybaveny OLED i LED televizory
  • Vítanou novinkou je HDMI 2.1, kompatibilita s chytrými reproduktory i i technologie Bravia Core

S nástupem nového roku japonský výrobce představil zbrusu novou řadu prémiových televizorů Bravia XR, mezi něž se řadí řady MASTER Series Z9J (8K LED televizory), MASTER Series A90J + A80J s OLED panely a 4K LED řady X95J a X90J.

Sony Bravia XR televizory

Výše uvedené řady jsou vybaveny novým čipsetem „Cognitive Processor XR“, který analyzuje a následně zpracovává a vylepšuje obraz doposud nevídaným způsobem. Název procesoru vychází ze schopnosti napodobit vnímání lidského oka, které se bez vědomí diváka zaměří na určité body. Zatímco klasická umělá inteligence, která je u chytrých televizorů v poslední době často využívaná, dokáže analyzovat pouze vybrané elementy obrazu (například barevnost nebo kontrast), kognitivní procesor dokáže obrazovku rozdělit do několika zón. Ty následně jednotlivě analyzuje, a to hned na několika úrovních (například z hlediska barevnosti, textury obrazu, kontrastu).

Výrobce uvádí, že zatímco při využití konvenční AI u chytrých televizorů dochází pouze k vylepšení jednoho prvku, což se navíc negativně podepíše na ostatních aspektech obrazu, technologie XR dokáže bez ztráty kvality vylepšit konkrétní prvek obrazu, případně jich v případě potřeby vylepšit hned několik najednou. Zobrazovaná scéna tak má působit ještě přirozeněji a diváka lépe vtáhnout do děje.

Nový druh procesoru však nezpracovává jen obraz, ale také zvuk, u něhož analyzuje přesné místo na obrazovce, ze kterého zvuk vychází a následně podle toho upravuje jeho reprodukci. Zároveň také dokáže převést běžné „ploché“ audio do 3D prostorového zvuku.

Níže si můžete prohlédnout klíčové prvky nových televizorů Bravia XR:

Bravia Core

Ve spolupráci se Sony Pictures Entertainment si mohou majitelé nových televizorů Bravia XR vychutnat tituly z největší kolekce IMAX Enhanced. Zároveň je podporována technologie Pure Stream, pomocí které je dosaženo takřka bezztrátové UHD BD kvality streamování s datovým přenosem až 80 Mbps.

Google TV

Google TV disponuje kompletně novým uživatelským rozhraním, které má zajistit větší přehlednost i detailní možnosti nastavení přesně podle potřeb uživatele.

HDMI 2.1

Další novinka potěší zejména konzolové hráče. Veškeré nové televizory Bravia XR jsou vybaveny konektorem HDMI 2.1 s podporou rozlišení 4K při 120 snímcích za sekundu, proměnlivé obnovovací frekvence (VRR), Auto Low Latency režimu i eARC.

Sound-from-Picture Reality

Technologie Sound-from-Picture Reality má vylepšit zvuk a diváka díky tomu ještě více pohltit.

Kompatibilita s chytrými reproduktory

Pokud doma máte chytrý reproduktor s Google Asistentem nebo Alexou od Amazonu, můžete televizi jednoduše ovládat hlasovými pokyny.

MASTER Series Z9J

Mezi modely, které výše uvedené technologie využívají, patří 8K LED televizory MASTER Series Z9J s uhlopříčkami 75" a 85". Ve výbavě najdeme výše uvedené technologie, podporu Dolby Vision i Dolby Atmos, ale i pokročilou kalibraci obrazu Calman Ready pro ty nejnáročnější uživatele. Minimalistický design obrazovky doplňuje možnost televizor používat v několika polohách. Nožičky televizoru lze také umístit tak, aby bylo možné přímo pod obrazovku integrovat soundbar.

Sony MASTER Series Z9J

MASTER Series A90J

Další novinkou je MASTER Series A90J ve velikostech 83", 65" a 55". I tato řada je vybavena kognitivním procesorem a také schopností upscalovat 2K obraz do 4K kvality. Televizory lze díky praktickým nožičkám umístit do dvou poloh, v případě 83" do tří, opět je možné přímo pod obrazovku umístit soundbar.

Sony MASTER Series A90J

A80J OLED

Poslední novou řadou z OLED televizorů je A80J. Televizory budou dostupné v uhlopříčkách 77", 65" a 55 palců. Jsou vybaveny výše uvedenými technologiemi stejně jako líbivým designem, který sází na velmi tenký panel a ostré křivky.

Sony A80J OLED

4K LED televizory

Pro diváky, kteří preferují LED televizory, je k dispozici řada X95J dostupná v 85", 75" a 65" uhlopříčkách. Disponují 4K rozlišením, kognitivním procesorem i stojánkem (nožičkami), pomocí něhož je možné televizor umístit ve třech polohách.

Sony X95J

4K LED panel využívá také řada X90J dostupná v uhlopříčkách 75", 65", 55" a 50". Také v tomto případě se mohou zájemci těšit na procesor XR, Bravia Core či podporu Apple HomeKit i AirPlay 2. Pochopitelně nechybí ani moderní HDMI 2.1 konektor, který ocení majitelé PlayStationu 5.

Sony X90J

Kromě výše uvedených novinek s kognitivním procesorem XR Sony odhalilo také nové 4K LED televizory řady X85J (o uhlopříčkách 85", 75", 65", 55", 50" a 43 palců), které jsou vybaveny 4K HDR procesorem X1. Tyto zobrazovače se chlubí nativní 100Hz obnovovací frekvencí, podporou HDMI 2.1 nebo Dolby Vision a Dolby Atmos.

Sony X85J

Řada X81J o velikosti 75" a X80J o uhlopříčkách 65", 55", 50" a 43" je vybavena 4K LED panely s nativní 50Hz obnovovací frekvencí a podporou HDMI 2.1. Z další výbavy nechybí kompatibilita s Apple AirPlay 2, Apple HomeKit, 4K HDR Procesor X1 či chytří asistenti Alexa od Amazonu a Google Asistent.

Sony X80J

Jako poslední novinku si Sony přichystalo základní 32" model W800. Jedná se o HD LED televizor vybavený Bravia Engine technologií se systémem Android TV.

Sony W800

Cena stejně jako dostupnost těchto modelů bude brzy odhalena, článek bude následně aktualizován.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze