Netflix uvedl satirický seriál 1670, který naráží vtipně na problémy dnešní doby

zhodnocení
Netflix uvedl satirický seriál 1670, který naráží vtipně na problémy dnešní doby
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Seriál pojednává o polském šlechtici Janovi Adamczewskim, který bydlí s rodinou ve vsi Adamczycha
  • Jeho starší syn chce hrát v kapele, mladší se dal na víru a dcera chce žít moderně
  • Seriál naráží na dnešní problémy převedené do tehdejší doby

Na Netflixu se můžete od včerejšího dne podívat na satirický seriál 1670, který vás opravdu pobaví. Polský seriál ukazuje život šlechtice Jana Adamczewskiho, který žije ve vsi Adamczycha. Jeho snem je stát se nejznámějším Janem Pavlem v polských dějinách – což jak víme, se jím stal později papež Jan Pavel II. Pokud vás nebaví historie, i přesto dejte tomuto seriálu šanci, jelikož tak úplně nejde o historické události, jako o to vás pobavit.

Adamczewski má dva syny a dceru. Nejstarší syn Stanislav je odkázán k tomu, aby dědil statek i s poddanými rolníky. Baví ho ale hudba a chce hrát s kapelou pozdní baroko, které zrovna „letí“. Mladší syn Jakub se dal na křesťanství, jelikož dle jeho slov toužil po „práci v dynamicky se rozvíjejícím týmu, ve stabilní organizaci se silným postavením na trhu.“ Jednoznačně zde tedy vidíte narážku na dnešní popis většiny firem.

Takových narážek je v seriálu ale celá řádka. Šlechticova jediná dcera Anděla propaguje práva žen, baví se s poddanými a nosí kalhoty. Přijde také s tím, že hrozí globální oteplování a navrhuje omezení dobytka, jelikož vypouští příliš mnoho metanu do ovzduší. Následně pak učí poddané třídit odpad. V seriálu narazíte na další okamžiky, které se v té době nemohly reálně stát, ale to právě dělá seriál zajímavým a spojuje jej s dnešní dobou.

Seriál 1670

Kromě toho v seriálu narazíte na Matěje, který pochází z Litvy a do vsi se dostal pomocí výměnného rolnického programu Erasmus. Snoubenka Stanislava si jej vybrala jen proto, že má rychlého koně a Jan ukazuje svoje bohatství tím, že vlastní pánský nepostradatelný doplněk – hodiny. Jenže v roce 1670 neexistují hodinky na zápěstí, ale jen velké hodiny.

Jan Adamczewski je sice šlechtic, ale je hloupý, zastává staré názory a reaguje velmi neuváženě. Rolníkům neplatí, nechává je hladovět, a přesto se považuje za skvělého vůdce. Díky jeho neuváženému hospodaření musel prodat větší polovinu vsi Andřejovi, jež je zároveň jeho nepřítelem, jelikož má hloupé nápady, jako zvedat si daně, aby se měli rolníci lépe. Jeho žena Žofie je silně věřící, ale i přesto najde zalíbení v ženě.

Hlavní postavu šlechtice Jana si zahrál Bartłomiej Topa a jeho ženu Žofii hraje Katarzyna Herman. Dceru Andělu ztvárnila Martyna Byczkowska, syna Jakuba Michal Sikorski a nejstaršího syna Stanislava si zahrál Michal Balicki. První série má osm dílů a každý z nich trvá něco málo přes půl hodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze