Polský astronaut poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici

Polský astronaut poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici
Fotografie: ESA
  • Slawosz Uznański byl vybrán minulý rok jako záložní astronat pro ESA
  • Na ISS poletí v roce 2024 nebo 2025 za pomoci Axiom Space
  • Pokud se mise opravdu uskuteční, bude teprve druhým Polákem, který byl ve vesmíru

Slawosz Uznański, tak se jmenuje záložní astronaut, který byl vybrán v loňském roce Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Patří tedy do stejné kategorie jako Aleš Svoboda, který se možná také svého letu do vesmíru dočká. Polská vesmírná agentura (POLSA) včera oznámila, že let na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) je nyní s jejich astronautem jistý.

Vyplývá to z dohody podepsané Ministerstvem rozvoje a technologií s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Dohoda byla vyjednávána několik měsíců v úzké spolupráci s Polskou kosmickou agenturou (POLSA),uvedla agentura v tiskové zprávě. Uznański se na ISS dostane s pomocí Axiom Space, který úzce spolupracuje s NASA a podniká na vesmírnou stanici komerční cesty.

ESA společně s Axiom Space připraví vše potřebné na misi, a to včetně výcviku, vybavení a řízení na oběžné dráze. Polský astronaut se na ISS zaměří především na technologické experimenty, které od 4. srpna mohou firmy a výzkumná centra předkládat k návrhu. Po 8. září pak ESA společně s Ministerstvem zemědělství a cestovního ruchu a POLSA vyberou vítězné projekty.


ESA však zatím oficiálně jméno neuvedla. „Máme kandidáta, ale jeho účast na misi ještě musí schválit Evropská kosmická agentura a naši američtí partneři,“ uvedl podle thefirstnews.com ministr vývoje a technologií Waldemar Buda. Jelikož však jiný Polák není na seznamu astronautů ESA, je jasné, že výběr může padnout pouze na Uznańskiho. Na ISS by měl odletět v roce 2024, případně v roce 2025. Pokud se mise opravdu uskuteční, bude se jednat teprve o druhého Poláka, který se podívá do vesmíru. Prvním byl Mirosław Hermaszew, který letěl na oběžnou dráhu v roce 1978 v rámci sovětské mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze