Soutěž Czech Nature Photo vyhrál snímek, který zachytil souboj medvědů

Soutěž Czech Nature Photo vyhrál snímek, který zachytil souboj medvědů
Fotografie: unsplash.com
  • Vítězný snímek zachycuje medvědí matku, která brání svá mláďata
  • Tuto fotografii pořídil slovenský fotograf Miroslav Ondruš
  • Výstava, na které budou oceněné snímky k vidění, začíná 11. května

Nejlepší fotografií přírody se v letošním ročníku soutěže Czech Nature Photo stal snímek zachycující medvědí matku, která brání své mladé. Tuto fotografii pořídil slovenský fotograf Miroslav Ondruš. Mezinárodní porota vybírala z více než 2 400 snímků. Do soutěže své práce poslalo 254 fotografek a fotografů z České a Slovenské republiky. Do třetího ročníku soutěže pro žáky a studenty Czech Photo Junior se přihlásilo 157 soutěžících, kteří zaslali okolo 1 500 snímků.


Sedmý ročník výstavy Czech Nature Photo, na které budou vystaveny oceněné a vybrané snímky, se bude v letošním roce konat na dvou místech. Ve venkovní expozici se představí převážně studenti a žáci základních a středních škol. Ta se nachází u východu z metra Nové Butovice na bulváru směr poliklinika Lípa a dovede návštěvníky až do galerie Czech Photo Centre. Výstava bude pro veřejnost otevřena od dnešního dne, tedy od 11. května 2023.

„Fotografie zápasících medvědů byla jako vítězná vybrána jednomyslně celou porotou. Zachycuje chvíli, kdy medvědí matka brání své mladé. Je technicky skvěle provedená, vyzařuje z ní emoce, je akční a zobrazuje jedinečný moment z chování zvířat v divoké přírodě,“ uvedl předseda poroty Petr Slavík.

„Fotografie vznikla neplánovaně uprostřed velmi teplého a suchého léta ve Velké Fatře. Ve skládacím fotostanu jsem čekal téměř do tmy. Ve chvíli, kdy jsem začal balit, se mezi mohutnými stromy pomalu blížil asi 150kg medvěd. Expozice ukazovala sice hraniční použitelné hodnoty, ale byl jsem připravený na pár dokumentačních snímků, kdyby náhodou přišel blízko. Ale na to, co se odehrálo před objektivem, se připravit nedalo. Z opačné strany, než přicházel medvěd, se začaly ozývat známé zvuky medvědí rodinky. Medvíďata pobíhala, sem tam zakvičela, jak se spolu prala, do toho občas zabručela výchovně medvědice. Medvědice se najednou postavila na zadní a začala se dívat okolo sebe. Asi hlídala, kde se pohybují mláďata, a najednou se rozběhla proti překvapenému samci. Střetli se v divokém a zuřivém souboji, který trval jen několik desítek sekund. Zhruba po půl minutě skončil a medvědice se vrátila k mladým. V této chvíli jsem se začal třást z toho, co se právě odehrálo před mýma očima,“ popsal vznik vítězného snímku sám autor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze