Nová strategie testování COVID-19 pomůže odhalit mutaci koronaviru

Nová strategie testování COVID-19 pomůže odhalit mutaci koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Nový kmen koronaviru mohl kolovat mezi lidmi dříve, než byl objeven v Británii
  • Mutace obsahuje 17 různých změn oproti původnímu viru
  • Největší změnou je množství S proteinu

Zdravotníci v USA pomocí náhodného testování na COVID-19 sledují šíření nakažlivější formy viru, jak píše The Verge. Pacienti, u kterých byl zjištěn nový kmen koronaviru, nevycestovali ze země, což naznačuje, že nová forma viru mohla kolovat mezi lidmi daleko dříve, než byla objevena ve Velké Británii. USA provádí velmi málo analýz vzorků virů od pacientů s COVID-19, to může být důvodem, proč se na nový kmen přišlo ve Velké Británii a ne v USA.

Koronavirus

Lékaři sledují variantu známou jako B.1.1.7 pomocí standardního testování na COVID-19. Klasické testy hledají důkazy o koronavirovém genetickém materiálu z výtěru dýchacích cest. Virus má dlouhý genom a testy obvykle hledají jen dvě nebo tři části genomu. Analýza ukázala, že nová mutace obsahuje celkem 17 různých změn oproti původnímu viru. Liší se například ve způsobu, jakým se virus váže na buňku a jak do buňky vstupuje. K největším změnám ale dochází v souvislosti s S proteinem.

Ve Velké Británii byli odborníci schopni využít právě S proteinu a jeho množství na výběžcích koronaviru ke zjištění zmutované varianty v různých částech země. Tuto strategii nyní zavádějí i některé laboratoře v USA, kde se zatím objevily dva případy nového kmenu koronaviru – v Coloradu a Kalifornii.


Kalifornská společnost pro genomiku Helix, která provádí testování na COVID-19, také analyzuje vzorky z hlediska změn S proteinu. V říjnu výzkumný tým Helix zjistil, že 0,25 % testů zaznamenalo změnu v množství S proteinu, počátkem prosince to už bylo 0,5 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze