Co víme o novém kmeni koronaviru, který zasáhl hlavně Velkou Británii?

Co víme o novém kmeni koronaviru, který zasáhl hlavně Velkou Británii?
Fotografie: unsplash.com
  • Je až o 70 % nakažlivější
  • Podle vědců nebude způsobovat závažnější zdravotní problémy
  • Nové vakcíny by měly být proti novému kmeni stejně účinné

Nový kmen koronaviru odřízl Velkou Británii od zbytku světa. Vědci se nyní snaží přijít na to, jestli je vážně o tolik horší a co by to mohlo znamenat po téměř roce života s pandemií.


Vědci zjistili, že nový kmen koronaviru je o 70 % nakažlivější než jiné kmeny. Už tento poznatek vyvolal větší strach z nákazy. Vědci se ale snaží pracovat co nejrychleji na shromažďování údajů o setkání kmene s lidskými buňkami a imunitních reakcích, aby zjistili, zda se tyto interakce nějak liší od těch se známými kmeny SARS-CoV-2.

I když nový kmen zvaný B.1.1.7 není ještě vědci prozkoumaný do hloubky, není zatím důvod se obávat, že dojde k vážným změnám. Vědci neobjevili žádné důkazy o tom, že by způsoboval závažnější zdravotní problémy. Vědci se také snaží potvrdit, že nově schválené vakcíny budou proti novému kmeni stejně účinné. „Musíme se pokusit co nejrychleji potlačit přenos všech virů SARS-CoV-2,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci Tedros Adhanom Ghebreyesus, předseda Světové zdravotnické organizace.

Podívejme se na zvýšení přenositelnosti v dalších souvislostech. I když se údaj „až 70 %“ jeví jako alarmující, skutečný nárůst je menší. Ve Velké Británii se reprodukční číslo zvedlo pouze o 0,4 – z 1,1 na 1,5. Není přitom jasné, zda je toto zvýšení způsobeno vrozeným obsahem viru, chováním infikovaných lidí nebo kombinací obojího. „Je to respirační patogen, takže se šíří mezi mnou a vámi částicemi ve vzduchu. Děje se hlavně to, že se virus šíří mezi lidmi, kteří jsou v těsném vzájemném kontaktu. To je stále stejné,“ vysvětlila Marie Van Kerkhová, technická vedoucí WHO v boji proti pandemii COVID-19 .


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze