Které kočičí plemeno žije nejdéle? Studie čítající 8 000 koček našla odpověď

Které kočičí plemeno žije nejdéle? Studie čítající 8 000 koček našla odpověď
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Průměrná délka života koček v Británii je 11,74 let
  • Nejdéle žijí kočky barmské a birmanské, které se dožívají v průměru 14,4 let
  • Délka žití závisí na genetických predispozicích, kastraci i optimální váze zvířete

Jestliže vlastníte domácího mazlíčka, pak byste si určitě přáli, aby žil stejně tak dlouho jako vy. To je ale bohužel nemožné, alespoň co se týče těch nejčastějších domácích zvířat – psů a koček. A právě na délku kočičího života se zaměřili vědci v Británii a v rozsáhlé studii zjišťovali, jaká plemena se dožívají nejvyššího věku a která naopak umírají dříve.

Studie zahrnovala celkem 7 936 potvrzených úmrtí koček, které byly ve veterinární péči, přičemž studie sledovala délku věku s rozdílem pohlaví i rasy. Průměrná délka života všech britských domácích koček byla 11,74 let. Celkově výzkum ukázal, že nejméně se dožívají čistokrevná plemena ve spojitosti s neoptimální tělesnou váhou (nadváha, podvýživa). Každé navýšení nebo snížení hmotnosti o pouhých 100 g, snížilo délku dožití o 0,02 roku.

Všeobecně se dožívaly vyššího věku kočky než kocouři, a to o 1,3 roku a kastrované kočky žily v průměru o 1,3 roku déle než nekastrované. Podle livescience.com by dožitý věk mohl ovlivnit i to, zda žije kočka doma nebo chodí ven. Jelikož ale veterinární kliniky takové informace nezaznamenávají, nebylo možné vyvodit jednoznačný závěr, ačkoliv se dá očekávat, že kočka, která je pouze doma, se dožije vyššího věku.


Studie také ukázala, že křížené kočky žily v průměru o 1,5 roku déle než čistokrevné. Nejvyššího věku se ale dožívaly kočky barmské a birmanské, které žily v průměru 14,4 let. Naopak nejnižšího věku se dožívalo plemeno Sphynx, u kterého mohou průměrnou délku žití 6,7 roku ovlivňovat i genetické predispozice k srdečnímu onemocnění. Na třetím místě se v průměrné délce života umístily křížené kočky. Ty také ve studii převládaly s počtem 6 998 jedinců a zároveň měly i nejširší rozptyl v dožití, a to od 0 let, až po 26,69 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze