Nová technologie ochrání citlivá data. Ta se od nositele vzdálí maximálně 1 cm

Nová technologie ochrání citlivá data. Ta se od nositele vzdálí maximálně 1 cm
  • Američtí studenti se snaží chránit naše osobní data
  • Nová technologie využívá k přenosu dat samotné lidské tělo
  • Bezpečnější možnost přenášení dat spotřebuje 100× méně energie

V dnešní době je stále běžnější mít chytré hodinky či fitness trackery. Všechny tyto nositelnosti společně s mobilním telefonem vytváří okolo našeho těla osobní bezdrátovou síť. Přes Wi-Fi a Bluetooth v ní putují fotky blízkých nebo heslo k bankovnímu účtu, v nejhorším případě nastavení a informace kardiostimulátoru. Hacker, který zabije svou oběť skrze dálkové vypnutí inzulínové pumpy, je ale prozatím jen fikcí ve sci-fi filmech.

Elektromagnetické vlny k přenosu jsou energeticky náročné a také potencionálně nebezpečné. S příslušným zařízením a praxí není pro záškodníka zase tak složité tato data číst, případně zneužít. Odborný asistent elektrotechniky a výpočetní techniky Shreyas Sen a jeho studenti si na americké univerzitě položili otázku, zda je opravdu nutné, aby se naše data vysílala 5 až 10 metrů vzduchem okolo nás. V odborném časopise Scientific Reports prezentovali svou práci, jež nabízí potencionální ochranu.

Vyvinutá technologie udrží komunikační signály maximálně 1 cm od kůže tak, aby je nikdo nemohl zachytit, navíc se 100× nižší spotřebou energie než současné prostředky. Vše je možné díky zařízení, využívající nízkofrekvenční elektrické signály, které tělo ani nepostřehne, zato však díky 60 procentům vody v našem těle rozvede signál do každé naší části.

Zatím se jedná jen o nevzhledný prototyp o trojnásobné velikosti Apple Watch. Už nyní ale skupina pod vedením Sena spolupracuje s vládou na zmenšení pro případné podkožní implantáty.

Purdue University image Prototype

V této technologii se skrývá neuvěřitelný potenciál, který může změnit naše životy. V budoucnosti nám pro přenos dat mezi zařízeními bude stačit pouhý dotyk a místo kabelu čí nebezpečné Wi-Fi potečou informace uvnitř našeho těla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze