Většina krajů v Česku eviduje epidemii akutních respiračních onemocnění

Většina krajů v Česku eviduje epidemii akutních respiračních onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • Od minulého týdne se počet nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky zvedl o třetinu
  • Nemocných přibylo ve všech krajích a ve všech věkových kategoriích
  • Ministerstvo zdravotnictví očekává, že se počty nemocných budou i nadále zvyšovat
  • Epidemie se zatím vyhnula Jihočeskému kraji a Praze

Česko zasáhla vlna akutních respiračních onemocnění. Od minulého týdne se počet nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky zvedl o třetinu. Konkrétně přibylo 2 343 případů na 100 tisíc obyvatel, což představuje vzestup o 33,6 % v porovnání s minulým týdnem. Nemocných přibylo ve všech krajích a ve všech věkových kategoriích. Ministerstvo zdravotnictví označilo situaci za probíhající epidemii chřipky.

„Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat. Lidé by se měli vyhýbat větším uskupením a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako je například kýchání do kapesníku. Omezit by měli také podávání rukou, objímání se při pozdravu nebo dotýkání se obličeje a očí neumytýma rukama. V případě nemoci nebo jejích příznaků doporučujeme raději zůstat doma a omezit kontakt s rizikovými skupinami, jako jsou senioři nebo osoby s chronickým onemocněním, na nezbytné minimum. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů,“ uvedl Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví.


Podle Ministerstva zdravotnictví epidemie zatím nepropukla jen ve dvou krajích – Praha a Jihočeský kraj. V Praze se zatím jedná o zvýšený výskyt akutních respiračních onemocnění a v Jihočeském kraji je situace na hraně, protože je epidemie hlášená pouze ve dvou okresech. Podle Státního zdravotnického úřadu (SZÚ) se mezi lidmi ve vyšší míře šíří chřipka, SARS-CoV-2 a RS virus.

RS virus – respirační syncytiální virus je RNA virus mající sezónní charakter výskytu (každoročně konec podzimu a zima). Do 2 let věku onemocní prakticky všechny děti. Projevuje se rýmou a běžnými příznaky nachlazení, kašlem, teplota není výrazná. Může způsobit i zánět dolních cest dýchacích, plic, středního ucha nebo vedlejších nosních dutin. U kojenců s RSV infekcí se často vyskytují potíže s krmením (i kojením) způsobené ucpaným nosem a zvýšenou zátěží při dýchání, což může vést k dehydrataci a letargii a k nutnosti hospitalizace. Přesto má většina infekcí RSV mírný průběh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze