Nudíte se? Zafinancujte Robota Ruxe, zatančí vám na stole

Nudíte se? Zafinancujte Robota Ruxe, zatančí vám na stole
Fotografie: Xiaomi Crowdfunding
  • Robot je svou velikostí určen na desku stolu
  • Pohání ho ChatGPT a nechá se programovat v Pythonu
  • Xiaomi zatím vybírá peníze v crowdfundingové kampani

Kancelářská práce dokáže být někdy dost nudná a co teprve když jste zavřeni sami doma na home office. Co takhle si pořídit robota, aby vám dělal společnost? A nevadí, že máte malý byt – robotovi jménem Rux bude stačit deska vašeho stolu. Tak přesně taková je idea výrobce telefonů Xiaomi. Zatím ji však příliš nevěří a pomocí své crowdfundingové platformy xiaomicrowdfunding.com zkouší, jak se bude nápad lidem líbit, a to co do ochoty zaplatit za takového společníka 399 amerických dolarů, tedy nějakých 12 tisíc korun s případnou českou daní.

Rux

V žádném robotovi, který to dnes myslí vážně, nesmí chybět umělá inteligence. Přesněji řečeno, zde je to velký jazykovým model (LLM), který je nejznámější ze všech ChatGPT. Můžete si s ním tak povídat a umí všechny věci, které byste od chytrého stolního robota očekávali. Rux dokáže inteligentně reagovat na to, jak se ho dotýkáte, rozpoznávat gesta, sám se vrátit na nabíjecí podložku, po interakci s vámi si vytvoří jedinečnou osobnost a umí hrát hry, tančit a dělat další roztomilé věci.

Robot Rux běží na dvou operačních systémech, Androidu a Linuxu, a díky těmto známým platformám mohou uživatelé psát vlastní kód pro Rux pomocí jazyka Python. To znamená, že všestrannost, kterou získáte po vybalení z krabice, nemusí být veškerá. Může také dostávat aktualizace OTA, které opravují chyby a přidávají další funkce.

Co se týče hardwarové stránky věci, je těžké hodnotit kategorii, která prozatím neexistuje. Robot dostal do vínku 32 GB interního úložiště, 4 GB paměti RAM a čtyřjádrový procesor. Rux bude své emoce a další informace zobrazovat prostřednictvím kruhového 2,1palcového dotykového displeje. Při životě udržuje Rux baterii s kapacitou 2 650 mAh, která se nabíjí bezdrátově prostřednictvím nabíjecí podložky. Rux také podporuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 6 a má podporu deseti jazyků hned po vybalení z krabice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze