Štěká čínsky a metá salta, co je to? Omrkli jsme robotického psa od Xiaomi

Štěká čínsky a metá salta, co je to? Omrkli jsme robotického psa od Xiaomi
Fotografie: Petr Vojtěch, fZone.cz
  • Robotický pes vypadá na první pohled neohrabaně, ale umí být i překvapivě agilní
  • Je osazen více než 10 senzory včetně LiDARu či ultrazvukových snímačů

Na veletrhu MWC 2024 jsme se mohli kromě zbrusu nového elektromobilu Xiaomi SU7 pokochat rovněž pohledem na novinky z řady Xiaomi 14, ale třeba i netradičním robotickým psem, který zde byl prezentován již v nejnovější druhé generaci. Čím nás Xiaomi CyberDog 2 zaujal?

Xiaomi CyberDog 2 prošel oproti předchůdci výraznější designovou změnou, která mu rozhodně prospěla a udělala z něj robota, který skutečně připomíná psa (nejvíce zřejmě dobrmana). Zároveň je CyberDog 2 méně děsivý pro ty, kteří nejsou seznámeni s robotickými psy a k robotům obecně nemají důvěru. Kromě vzhledu je však pochopitelně CyberDog 2 vybaven řadou senzorů, které jsou schopny rozpoznat výraz osob okolo, jejich hlas, ale také různá gesta. Výrobce se chlubí tím, že je CyberDog 2 inspirován přírodou a umí tak dělat různé „psí kusy“ včetně oblíbeného salta dozadu. To zvládá také díky AI algoritmům, jež mu pomáhají udržet si rovnováhu i v náročných situacích.

Xiaomi CyberDog 2 na veletrhu metal salta, ale také reagoval na pohlazení či podrbání na hlavě a samozřejmě i hlasové pokyny

Na vlastní oči jsme si mohli prohlédnout, jak CyberDog 2 reaguje na cizí osobu (jiného návštěvníka veletrhu MWC 2024), který se psem komunikoval, dával mu různé povely a CyberDog 2 zase reagoval na různé typy pohlazení, podrbání na hlavě apod. Vystavovaný model reagoval na povely v čínštině, tudíž jsme si nemohli ovládání vyzkoušet na vlastní kůži, reakce na povely však byly relativně svižné, i když i zde občas docházelo ke kratšímu „zamyšlení“, podobně jako třeba u chytré krabičky Humane AI Pin.

Z další výbavy robotického psa zaujme, že je osazen 32GB SSD úložištěm, výkonnými čipy z dílny společnosti NVIDIA, ultrazvukovými senzory, ale také LiDARem. Maximální rychlost chůze či běhu tohoto psa činí 1,6 metru za sekundu, takže je rovněž relativně agilní. Díky nosnosti 1 kilogram pak unese i menší náklad. Na závěr lze zmínit překvapivě slušnou konektorovou výbavu, která se skládá z trojice USB-C konektorů a jednoho HDMI.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze