Obří dron od Boeingu uzvedne až 230 kilogramů nákladu jako nic

Obří dron od Boeingu uzvedne až 230 kilogramů nákladu jako nic
  • Nový dron s kolmým startem a přistáním má osm elektřinou poháněných rotorů, díky kterým uzvedne až 230 kilogramů nákladu
  • Na délku měří 4,57, na šířku 5,49 a na výšku 1,22 metrů, přičemž jeho váha činí 229 kilogramů

Boeing už dávno nezajímají pouze letadla, již dlouho vyrábí a experimentuje s různými bezpilotními letouny a drony. Tentokrát se však zaměřil na poněkud komerčnější typ dronů, avšak ne na takové, které si můžete koupit v kdejakém obchodě – Boeing má pomyšlení na větší cíle. Mnohem větší. Proto byl světu nedávno představen zcela nový dron, který je zdlouhavě nazýván jako „unmanned electric vertical-takeoff-and-landing (eVTOL) cargo air vehicle (CAV) prototype“. Ve zkratce a hezky česky jde tedy o prototyp nákladního dronu s vertikálním startem a přistáním.

Podle Boeingu by mohl být právě tento obr, který dovede létat až s 230 kilogramy nákladu, základním kamenem pro budoucnost autonomních letadel. Vývoj a stavba tohoto dronu zabrala inženýrům z Boeingu jen necelé 3 měsíce a podstoupil už také svůj první úspěšný let v testovacím středisku společnosti v Missouri.

Prototyp CAV dronu Boeing

Prototyp je vybaven elektrickým pohonným systémem v podobě osmi rotorů. Tolik rotorů se opravdu hodí, jelikož jde o skutečného velikána. Na délku má 4,57, na šířku 5,49 a na výšku 1,22 metrů. Váha stroje je přitom nemalých 339 kilogramů bez nákladu. Jiné specifikace jako dolet, kapacitu baterie a podobně si ovšem Boeing zatím nechává pro sebe. Přeci jen jde pouze o prototyp, který má mimo jiné sloužit jako předloha také pro létající taxi, do kterých Boeing značně investuje.

Zdroj: theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze