Klimatické změny by mohly v budoucnu vyvolat další pandemie

Klimatické změny by mohly v budoucnu vyvolat další pandemie
Fotografie: unsplash.com
  • Globální oteplování nutí zvířata přesouvat se na nová místa
  • Do roku 2070 by se mohlo objevit až 15 tisíc mezidruhových přenosů virů
  • Až 10 tisíc druhů viru, které kolují mezi zvířaty, mohou nakazit i člověka

Klimatické změny nutí zvířata, aby se přesouvala na nová místa – tím zvyšují počet příležitostí k přenášení virů mezi nové druhy. Podle nového výzkumu publikovaného v odborném časopise Nature by se do roku 2070 mohlo objevit minimálně 15 tisíc mezidruhových přenosů virů, pokud bude globální oteplování nadále pokračovat.

Minimálně 10 tisíc druhů virů, které kolují pouze mezi zvířaty, je schopno nakazit i člověka. Vědci mají obavy, že tyto viry se nakonec rozšíří i mezi lidmi, což by mohlo vyvolat další zdravotní krizi, jako je pandemie koronaviru. „V konečném důsledku nám tato práce poskytuje další nezpochybnitelné důkazy, že nadcházející desetiletí budou nejen teplejší, ale i nemocnější,“ uvedl pro theverge.com spoluautor studie Gregory Albery.


Jak globální teploty rostou, mnoho druhů zvířat bude muset pravděpodobně migrovat, protože klima, ve kterém žijí, se mění. Některá místa, která byla v minulosti příliš chladná, jsou nyní pro některé druhy lákavé. Jak se přesouvají, přenášejí s sebou patogeny virů. Kvůli tomu mají viry více hostitelů, se kterými se budou daleko více šířit. Díky tomu se dostanou do míst, kam by se v minulosti neměly šanci dostat. „Dokonce i nyní tento proces pravděpodobně probíhá,“ dodal Albery.

Vědci přenos virů ze zvířat na člověka nazývají zoonóza. Příkladem může být právě koronavirus, kde došlo k přenosu viru z netopýra na člověka. Pandemie koronaviru se objevila krátce po dokončení tohoto výzkumu. To podle autorů ukazuje na naléhavou potřebu připravit se na další zoonózy. „Musíme to brát jako hrozbu v reálném času,“ uvedl biolog z univerzity v Georgetownu Colin Carlson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze