V Austrálii našli zapomenutého pavouka, který se může dožít až 40 let

V Austrálii našli zapomenutého pavouka, který se může dožít až 40 let
Fotografie: unsplash.com
  • Nejdéle žijící pavouk tohoto druhu se dožil 43 let
  • Euoplos dignitas žije v podzemních norách, které si vytváří v černozemi

V Queenslandu v Austrálii byl nalezen nový a velký druh pavouka. Podle odborníků by měl být zařazen mezi chráněné. Euoplos dignitas je velice vzácný. Stavbou těla připomíná tarantuli. Studie zveřejněná v Journal of Arachnology uvádí, že byl poprvé objeven na počátku 20. století poblíž měst Monto a Eidsvold v Austrálii. Kvůli nedostatečnému výzkumu tohoto pavouka zůstal dlouho dobu bez jména. Samice tohoto druhu mají červenohnědý krunýř a může dorůst až pěti centimetrů. Samci mají medově červený krunýř a šedohnědé břicho a nohy. Nejdéle žijící pavouk tohoto druhu se dožil 43 let.


Po léta byla ve sbírce queenslandského muzea jen hrstka exemplářů Euoplos dignita, z nichž všechny, kromě jednoho, byly shromážděny před 70. lety 20. století. Nebyl mezi nimi však žádný samčí exemplář, což pro vědce představovalo velkou překážku. „Mít samčí exemplář je důležité pro to, abychom mohli identifikovat a pojmenovat druh v rámci řádu Mygalomorphae, jehož jsou pavouci Euoplos součástí. Ve většině případů, abyste zjistili, zda to, co zkoumáte, je pro vědu nové, musíte téměř vždy prozkoumat pavoučí genitálie,“ uvedla pro cnn.com kurátorka zoologie obratlovců v Denverském muzeu Paula Cushing.

Aby tedy vědci mohli pavouka dále zkoumat, museli se pustit do hledání samce Euoplos dignitas. V květnu 2021 vědci našli prvního pavouka poprvé od devadesátých let. Po srovnání jejich nálezu s jinými exempláři ve sbírce muzea výzkumný tým oficiálně popsal Euoplos dignitas. Pojmenování dignita pavouk získal kvůli své velikosti. Dignita totiž v latině znamená důstojnost nebo velikost. Na Youtube pavouka popisují.

Vědci také zjistili, že tento vzácný druh je potřeba chránit. Pavouk žije v podzemních norách, které si vytváří v černozemi. Ta se využívá v zemědělství. Kvůli tomu pavouci přicházejí o své nory, což pro ně může být smrtelně nebezpečné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze