Oceánografický institut zveřejnil nové záběry potopeného Titanicu

Oceánografický institut zveřejnil nové záběry potopeného Titanicu
Fotografie: unsplash.com
  • 80 minut nových záběrů bylo pořízeno v roce 1986
  • Oceánograf Robert Ballard objevil vrak lodi v hloubce zhruba čtyř kilometrů přibližně 595 kilometrů od pobřeží provincie Newfoundland v Kanadě
  • Nové záběry ukazují exteriér i interiér lodi
  • Záběry byly zveřejněny k příležitosti 25. výročí od premiéru filmu Titanic

Americký oceánografický institut zveřejnil vzácné záběry potopeného Titanicu na dně Atlantského oceánu. Tyto doposud nezveřejněné záběry byly pořízeny v roce 1986, krátce po nalezení vraku. Na své první plavbě v roce 1912, kdy se loď postavená v Belfastu potopila, zemřelo více než 1 500 lidí. Titanic narazil na ledovec v severním Atlantiku a během několika hodin se potopil. Oceánografický institut Woods Hole (WHOI) nyní zveřejnil více než hodinu vzácných záběrů z vraku lodi, které byly pořízeny během průzkumu tříčlenného týmu v červenci 1986 v ponorce Alvin. Podle institutu většinu zveřejněných záběrů veřejnost nikdy předtím neviděla.


Vrak lodi objevil v září 1985 oceánograf Robert Ballard z WHOI spolu s francouzským týmem. Nacházel se v hloubce zhruba čtyř kilometrů přibližně 595 kilometrů od pobřeží provincie Newfoundland v Kanadě. Robert Ballard uvedl, že průzkum byl původně zástěrkou pro pátrání, které nařídil tehdejší americký prezident Ronald Reagan s cílem najít dvě ztracené ponorky z dob studené války, mezi nimiž se Titanic nacházel.

V červenci se tým WHOI včetně Roberta Ballarda k vraku Titanicu vrátil, právě z této výpravy bylo nyní zveřejněno 80 minut záběrů. Podle bbc.com se průzkumu zúčastnilo i druhé dálkově ovládané plavidlo Jason Jr., které pořídilo některé ze zveřejněných záběrů. Dokázalo se dostat i dovnitř vraku, zatímco tým v ponorce Alvin zkoumal exteriér lodi. Záběry pořízené přístrojem Jason Jr zahrnují kajuty posádky. Podle prvních záběrů zveřejněných WHOI na YouTube bylo v roce 1986 provedeno celkem 11 ponorů k Titanicu.

Oceánografický institut ve Woods Hole zveřejnil unikátní záběry k příležitosti 25. výročí uvedení snímku Titanic do kin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze