V příštím roce je plánovaná další expedice k vraku Titaniku

V příštím roce je plánovaná další expedice k vraku Titaniku
Fotografie: pixabay.com
  • Firma RMS Titanic chce vyzvednout historicky cenné předměty z potopené lodi
  • Podle americké vlády by ale firma tímto krokem porušila federální zákony

Firma RMS Titanic se sídlem v Georgii plánuje soukromou expedici, jejímž cílem je vyzvednout historicky cenné předměty z potopeného Titaniku. Firma před více než 30 lety koupila práva na záchranu nejslavnějšího vraku lodi světa a doufá, že v roce 2024 vyšle k vraku ponorku. Vláda však v soudních dokumentech zveřejněných u okresního soudu v Norfolku ve Virginii uvedla, že RMS Titanic by hrubě porušila federální zákony a dohodu s Velkou Británií, pokud by vstoupila do odděleného trupu Titaniku.


Její právníci rovněž uvedli, že se vláda obává, že by společnost narušila vzácné artefakty, a dokonce i lidské ostatky, které se mohou na palubě stále nacházet. Průzkumná společnost je známá tím, že vystavuje cenné artefakty, které byly vyzvednuty z místa vraku na dně severního Atlantiku, včetně stříbrného nádobí a kusu trupu Titaniku. Firma chce vyslat průzkumné vozidlo, které by vrak vyfotografovalo a vyzvedlo volně stojící hledané předměty z méně prozkoumaných oblastí, včetně legendární Marconiho místnosti, v níž se nachází bezdrátový telegraf, který krátce před potopením Titaniku vysílal nouzová volání.

Podle Daily Mail firma RMS Titanic svoje plány ohlásila necelé dva měsíce poté, co v blízkosti vraku lodi implodovala ponorka společnosti OceanGate s pěti lidmi na palubě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze