Na dně oceánu byl objeven kus raketoplánu Challenger, který po startu vybuchl

Na dně oceánu byl objeven kus raketoplánu Challenger, který po startu vybuchl
Fotografie: NASA
  • Challenger vybuchl 73 vteřin po startu 28. ledna 1986
  • Uvnitř zahynulo sedm astronautů
  • Tým History Channel pátral po letadle z 2. světové války, místo toho nalezl velký kus raketoplánu

Výbuch raketoplánu Challenger byl jednou z nejhorších tragédií v historii kosmologie. Je to už 37 let, kdy poslední mise raketoplánu Challenger připravila o život celkem sedm astronautů. Start byl nejprve několikrát odložen kvůli špatnému počasí a i v den startu nebylo počasí příznivé. Přesto nakonec proběhl. „Přestože uplynulo téměř 37 let od chvíle, kdy na palubě Challengeru přišlo o život sedm odvážných a statečných průzkumníků, tato tragédie bude navždy zapsána v kolektivní paměti naší země. Pro miliony lidí na celém světě, včetně mě, se 28. leden 1986 stále zdá jako včera,řekl administrátor NASA Bill Nelson.

Ani ne vteřinu po startu se objevil problém u raketového posilovače, kde vznikl oblak kouře a v následujících vteřinách se vytvářely další. Challenger se asi 37 sekund po vzletu ve vyšší výšce potýkal se silnými nápory větru. První známka plamenu byla později zjištěna zpětně po kontrole filmu, a to necelých 60 vteřin po startu. Plamen se okamžitě rozšířil, prorazil vnější nádrž a poté se již odehrálo vše velmi rychle. Raketoplán explodoval pouhých 73 vteřin po startu, ukončil tak život pěti mužům a dvěma ženám.


Po této tragédii proběhlo velké pátrání jak na pevnině, tak na moři. Do akce byly zapojeny tisíce lidí, dále výzkumná ponorka s jaderným pohonem, několik robotických ponorek i ponorky s posádkou, které prohledávaly dno oceánu. Po sedmi měsících pátrání se podařilo najít 167 kusů raketoplánu o celkové hmotnosti 118 tun. V roce 2015 NASA umístila velkou část trupu Challenger na veřejnou výstavu jako součást „Forever Remembered“ v návštěvnickém komplexu Kennedyho vesmírném centru na Floridě.

Objev byl vlastně náhoda


Artefakt na dně oceánu nyní objevil televizní štáb, který hledal trosky letadla z druhé světové války. Potápěči si všimli velkého předmětu, který byl částečně zakryt pískem. Jelikož se nacházeli poblíž vesmírného centra na Floridě a na nalezeném předmětu byly čtvercové dlaždice jako na raketoplánu, dokumentaristé kontaktovali NASA. „Tento objev nám dává příležitost se znovu zastavit, pozvednout dědictví sedmi průkopníků, které jsme ztratili, a zamyslet se nad tím, jak nás tato tragédie změnila. V NASA je základní hodnotou bezpečnost – a musí navždy zůstat – naší nejvyšší prioritou, zvláště když naše mise prozkoumávají větší část vesmíru než kdykoli předtím,“ uvedl Bill Nelson. Objev učinil podle collectspace.com Mike Barnette, který celý tým History Channel vedl. Nalezený kus má velikost přibližně 4,5 na 4,5 metru. Jelikož je však z části zakryt pískem, jeho velikost se ještě může upřesnit.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze