Odlet posádky Crew–5 na ISS byl znovu odložen o několik dní

Odlet posádky Crew–5 na ISS byl znovu odložen o několik dní
Fotografie: NASA
  • Start k ISS je nyní naplánován na 3. října
  • Důvodem je poskytnout dostatečný odstup mezi dalšími přílety a odlety z ISS

Pátý let v kosmické lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX byl původně plánován již na začátek září. Odložení startu ale přišlo poté, co se při převozu poškodila nosná raketa Falcon 9 a musela být opravena. NASA start odložila na 29. září a nyní jej znovu posunula o několik dní, přesněji na 3. října. Jako důvod NASA uvedla, že odklad poskytne dostatečný čas mezi jednotlivými lety na a z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Čtyřčlenná posádka odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě v modulu Dragon Endurance, který prošel od posledního letu renovací. Posádku na ISS vystřídá Nicole Mann, která bude i velitelkou mise, pilot Josh Cassadu, astronaut z JAXA (Japonská agentura pro letecký výzkum) Koichi Wakata a poprvé s nimi také poletí ruská kosmonautka z Roskosmosu Anna Kikina. Ta místo v Crew Dragon dostala na základě dohody mezi Roskosmosem a NASA o výměně sedadel při cestách na ISS.


Poprvé se na ISS podívají Mann, Cassadu i Kikina, pouze pro Wakatu to bude již pátý vesmírný let. Jakmile nový členové dorazí na vesmírnou stanici, proběhne předání a astronauti z mise Crew–4 se se měli vrátit v průběhu října zpět na Zemi v modulu Dragon Freedom.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze