Mise Crew-9 se odkládá kvůli tropické bouři

Mise Crew-9 se odkládá kvůli tropické bouři
Fotografie: SpaceX
  • Start je nyní naplánován na sobotu 28. září v 19:17 SELČ
  • V kapsli Dragon k ISS odletí astronaut Nick Hague a kosmonaut Aleksandr Gorbunov
  • Dvě místa zůstanou volná pro Suni Williamsovou a Butche Wilmora

Mise Crew-9 měla původně odstartovat ve čtvrtek 26. září. NASA ale včera v aktualizaci uvedla, že start odkládá o několik dní kvůli tropické bouři. Start z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě je aktuálně naplánován na sobotu 28. září na 19:17 SELČ. Tropická bouře Helene se aktuálně pohybuje Mexickým zálivem, ale očekává se, že zasáhne i pás Floridy a přinese s sebou silné větry a déšť.

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) tentokrát odletí pouze dvojice, a to astronaut NASA Nick Hague a kosmonaut Roskosmosu Aleksandr Gorbunov. Zbývající dvě místa zůstanou volná pro astronauty Suni Williamsovou a Butche Wilmora, kteří přiletěli na ISS v kapsli Starliner, ale zpět se vrátí v kosmické lodi Dragon. Z toho důvodu musely být dvě astronautky přesunuty na další mise a poletí tak jen velitel mise a ruský kosmonaut, aby se zachoval počet astronautů na americké i ruské straně.

Nick Hague poletí do vesmíru již potřetí a z toho podruhé na ISS. Jeho první start do vesmíru byl v kosmické lodi Sojuz, která ale kvůli závadě na raketovém posilovači do vesmíru nedoletěla a byla předčasně od rakety oddělena a za pomoci padáků přistála zpět na Zemi. Podle space.com druhý let o pět měsíců později již dopadl bez potíží. Aleksandr Gorbunov poletí do vesmíru poprvé – do třídy astronautů byl vybrán v roce 2018 a doposud sloužil jako podpora pro starty zásobovacích misí.


Crew-9 bude již devátou misí pro SpaceX. Společnost létá na vesmírnou stanici s astronauty už od roku 2020. Do té doby byl převoz zajišťován přes ruské rakety Sojuz. Boeing měl s kapslí Starliner zajišťovat taktéž lety k ISS – připravený ale stále není, ačkoliv po návratu na Zemi bylo uvedeno, že by astronauty dopravil bez obtíží zpět. Dokud ale nebude kapsle na 100 % připravena, NASA nevydá certifikaci k pravidelným letům.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze