Na vesmírnou stanici se chystají další astronauti. Odletí v polovině února

Na vesmírnou stanici se chystají další astronauti. Odletí v polovině února
Fotografie: NASA
  • Posádku tvoří tři astronauti NASA a kosmonaut z Roskosmosu
  • Na ISS odsartují z Kennedyho vesmírného centra v kapsli Crew Dragon
  • Na vesmírné stanici stráví přibližně půl roku

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je nyní poněkud plno. Kromě sedmi astronautů expedice 70 je zde i čtveřice astronautů ze soukromé mise Ax-3 společnosti Axiom Space. Ti by se měli vrátit na Zemi na začátku února po přibližně dvoutýdenní návštěvě. Následovat pak bude mise Crew-8, která vystřídá předchozí posádka Crew-7. Ta je naplánována na polovinu února.

Posádku NASA vybrala už minulý rok v srpnu a ta na ISS stráví přibližně půl roku. Tato mise bude osmou v rámci programu NASA Commercial Crew Program. Astronauti se tak na stanici dostanou za pomoci kosmické lodi Crew Dragon a nosné rakety Falcon 9 od SpaceX. Velitelem mise bude Matthew Dominic, který byl vybrán do třídy astronautů v roce 2017 a tento vesmírný let pro něj bude prvním.

Michael Barratt bude sloužit jako pilot mise a na ISS se podívá už potřetí. Poprvé na ni letěl v roce 2009, kdy se stanice rozrůstala a následně se vrátil ještě v roce 2011, kdy letěl v raketoplánu Discovery. Ve vesmíru strávil už celkem 212 dní. Specialistkou mise bude Jeanette Epps, která je ve třídě astronautů od roku 2009 a tento let pro ni bude prvním vesmírným. Posledním členem je pak kosmonaut Roskomosu Alexander Grebekin, který se do vesmíru také podívá poprvé. Během letu bude sloužit jako specialista mise.


Čtyřčlenná posádka odstartuje podle poslední aktualizace z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. NASA se již dříve s Roskosmosem dohodla na výměně sedadel, aby byla zajištěna neustálá přítomnost posádky jak na americké, tak na ruské straně. Grebekin tedy poletí v rámci mise Crew-8 a astronautka NASA Tracy C. Dyson poletí v kosmické lodi Sojuz MS-25. Její start je naplánován na 21. března.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze