Dnes z vesmírné stanice odletí zpět na Zemi čtyři astronauti

Dnes z vesmírné stanice odletí zpět na Zemi čtyři astronauti
Fotografie: NASA
  • Na Zemi je dopraví kapsle Crew Dragon od SpaceX
  • Posádku tvoří astronautka NASA, Astronaut ESA a JAXA a kosmonaut z Roskosmosu
  • Kapsle přistane zítra v dopoledních hodinách do oceánu

Dnes odpoledne se čtveřice astronautů vrátí z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na Zemi. Na vesmírné stanici pobývali od konce srpna minulého roku, kdy vystřídali původní posádku Crew-6. Astronauti pobývají na stanici zpravidla půl roku, kdy po celou dobu pracují na různých experimentech a vylepšují a udržují samotnou stanici. Tentokrát se na Zemi vrátí astronautka NASA, astronaut z ESA a JAXA a kosmonaut Roskosmosu.

Odpojení od stanice je podle NASA naplánováno na 16:05 středoevropského času a NASA začne živě odpojení od stanice vysílat asi o 20 minut dříve. Astronauti odletí v kapsli Crew Dragon od SpaceX, která je připojena k modulu Harmony. Přistání kapsle do oceánu se pak očekává zítra dopoledne. Po odletu zůstane na ISS celkem sedm astronautů.


Posádku Crew-7 tvoří Jasmin Moghbeli z NASA, která misi zároveň i vede, Andreas Mogensen, který je z Evropské kosmické agentury, Satoshi Furukawa z JAXA a kosmonaut z Roskosmosu Konstantin Borisov. Včera proběhlo předávání velení a rozloučení s posádkou. Další astronauti se na ISS dostanou ještě tento měsíc, a to v rámci mise Sojuz MS-25, kdy na stanici doletí tříčlenná posádka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze