Odvrácená tvář AI. Emise skleníkových plynů Googlu vzrostly o téměř 50 %

Odvrácená tvář AI. Emise skleníkových plynů Googlu vzrostly o téměř 50 %
Fotografie: pixabay.com
  • Nárůst vypouštěného množství oxidu uhličitého vzrostl o 13 % meziročně a o 48 % za pět let
  • Může za to hlavně spotřeba datových center kvůli trénování a používání AI

p>Jakkoli může umělá inteligence vzbuzovat obavy z budoucího vývoje, je zde jeden negativní aspekt, který je patrný už nyní. Podle úterní zprávy společnosti Google o životním prostředí do roku 2024 je ohrožen pokrok firmy na cestě ke splnění jejího proklamovaného cíle stát se do roku 2030 uhlíkově neutrální.

Zpráva uvádí, že v roce 2023 Google vypustil 14,3 milionu tun oxidu uhličitého, což bylo o 48 % více než v roce 2019 a o 13 % více než před rokem. „Tento výsledek je způsoben především nárůstem spotřeby energie v datových centrech a emisí v dodavatelském řetězci,“ říká zpráva. „S další integrací umělé inteligence do našich produktů může být snižování emisí náročné kvůli rostoucím energetickým nárokům spojeným s očekávaným nárůstem investic do naší technické infrastruktury.

Zpráva tak potvrzuje obavy vědců, že rozmach umělé inteligence bude mít negativní dopad na životní prostředí. Google, Microsoft, Amazon, Meta, Apple a další technologické společnosti plánují do umělé inteligence vložit miliardy dolarů, ale trénink modelů umělé inteligence vyžaduje obrovské množství energie. Značné množství energie spotřebuje i používání funkcí umělé inteligence. V roce 2023 vědci ze startupu AI Hugging Face a Carnegie Mellon University zjistili, že vygenerování jediného obrázku pomocí umělé inteligence může spotřebovat tolik energie jako nabíjení chytrého telefonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze