OICT a Mastercard spojují síly v honbě za „chytřejší“ Prahou

OICT a Mastercard spojují síly v honbě za „chytřejší“ Prahou
  • Nejprve se firmy společnými silami zaměří na digitální vzdělávání na základních školách
  • Nezapomíná se však ani na projekt digitální Lítačky a modernizaci placení ve veřejné dopravě
  • V přípravě jsou také další nevšední zážitky pro turisty prostřednictvím iniciativy Priceless Cities od Mastercard

Již dlouhou dobu víme, že městská společnost Operátor ICT byla pověřena přímo Magistrátem hl. m. Prahy, aby zaváděla do pražských ulic nové a inovativní technologie. Toho se snaží ICT docílit různými kroky, ale jedním z největších je bezpochyby zahájení široké spolupráce s Mastercard v oblasti Smart City. Společný projekt má digitálně transformovat českou metropoli a Pražanům i jejím návštěvníkům přinést nové služby.

Jsem velmi ráda, že Operátor ICT s Mastercard, firmou, která patří mezi technologické lídry na celosvětové úrovni, dojednaly Memorandum, v rámci kterého chystá řada společných aktivit v oblasti digitální komunikace s občany, vzdělávání a dopravy. Tyto projekty zapadají do celoměstské koncepce Smart Prague 2030, jejímž cílem je udržitelný rozvoj Prahy a zvýšení životního komfortu obyvatel hlavního města,“ ocenila spolupráci pražská primátorka Adriana Krnáčová.

První velkým cílem spolupráce Operátora ICT a Mastercard se přitom stala podpora digitálního vzdělávání. V současné chvíli se už připravuje pilotní projekt, který bude v příštím školním roce spuštěn na několika pražských základních školách. V rámci projektu se žáci moderní a zároveň zábavnou formou naučí základy finanční gramotnosti. Díky výukovému programu, který je přizpůsoben pro práci s interaktivními tabulemi, se žáci druhého stupně dozví například o systému daní i sociálního a zdravotního pojištění, nástrojích pro správu osobních financí či základech podnikání.

Zároveň se však dočkáme modernizace nákupu jízdného a turisté se mají přichystat na řadu nevšedních zážitků. V létě chystá Operátor ICT spuštění nového regionálního dopravního systému, který zasáhne Pražany i cestující ze Středočeského kraje. Jde samozřejmě o projekt virtuální Lítačky, který rozšíří platební možnosti ve veřejné dopravě. Cestující budou moci jako nosič jízdného kromě stávající karty Lítačka použít platební kartu, In Kartu Českých drah, nebo si jízdenky koupí přes mobilní aplikaci. Platební karty Mastercard budou do nového systému samozřejmě zapojeny také. Cestující si vyberou a zakoupí časový kupón v novém e-shopu a následně se budou moci stejnou platební kartou jednoduše prokázat při kontrole ve veřejné dopravě.

Další oblastí spolupráce obou společností je cestovní ruch. Naše hlavní město se v minulém roce jako první z regionu střední a východní Evropy zapojilo do globální platformy Mastercard s názvem Priceless Cities. Držitelé platební karty Mastercard mají díky tomuto programu na dosah exkluzivní zážitky v různých světových metropolích. V Praze mohou turisté zažít třeba zákulisní prohlídku Národního divadla, setkání se známými architekty, designéry či sportovci nebo se projít tajemnými zákoutími Prahy, která by v klasických průvodcích neobjevili. Součástí programu jsou i slevy v oblasti gastronomie, kultury či sportu.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze