V Leicesteru budou mít autobusové zastávky přátelské ke včelám

V Leicesteru budou mít autobusové zastávky přátelské ke včelám
Fotografie: Dimitry Grigoriev, unsplash.com
  • Rostliny na střechách přilákají hmyz
  • Budou mít i další pozitivní efekt

Klesající množství hmyzu je jednou z méně nápadných, však velmi závažných ekologických hrozeb. Nejenom opylovači jsou nezbytní pro správné fungování ekosystému. Jsou však velice citliví na proměny prostředí a zásahy člověka společně s pokračující urbanizací pro ně představují těžkou zkoušku.

Někdy stačí malý detail a vše se změní. Kupříkladu střechy zastávek hromadné dopravy, kterých je v každém městě nepočítaně, se mohou z mrtvého místa proměnit na oázu života. Jak informuje Cities Today, v anglickém Leicesteru rozhodla městská rada, že osází 30 střech autobusových zastávek takovou směsí rostlin, která přiláká opylovače a poskytne útočiště dalším druhům hmyzu.

Pro jejich růst by měla stačit pouze dešťová voda a vedle zvýšení biodiverzity ve městech pomůže osázení také ke snížení místní teploty a bude zachycovat prach.

zastávka

Tři desítky míst v pilotním projektu budou hotovy během léta, pak se rozhodne o pokračování na dalších zastávkách, kterých je ve městě skoro 500. Jedná se o součást širších snah, jejichž cílem je uhlíková neutralita města do roku 2030.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze