Z Karlína bude čtvrť budoucnosti, Praha zde zprovozní nejen chytré lampy

2
Z Karlína bude čtvrť budoucnosti, Praha zde zprovozní nejen chytré lampy
  • Pražská čtvrť Karlín se má stát inkubátorem městských chytrých projektů konceptu Smart City
  • Za několik měsíců přibude na Karlínském náměstí 5 chytrých lamp
  • Probíhá také testování chytrých laviček a košů
  • Město chce rozšiřovat i počet míst s volným Wi-Fi připojením

Pražská čtvrť Karlín se má stát inkubátorem moderních technologií, které se posléze mohou rozšířit do celého města. Praha chce testování nových technologií z projektu smart city situovat kolem Karlínského náměstí a do ulic Sokolovská a Křižíkova v Karlíně.

Na Karlínském náměstí bude do 4 měsíců instalována pětice chytrých lamp, které umožní nabíjení elektromobilů a budou integrovat čidla monitorující ovzduší, stav provozu nebo klimatické podmínky. Zajistí také úsporu energie v případě, že se na ulici nikdo nenachází. U chytrých lamp budou i vyhrazená místa pro elektromobily. Na stejném místě je umístěna také jedna z testovacích chytrých laviček s Wi-Fi signálem a možností nabít mobilní telefon a další mobilní elektroniku.

Tisková konference Operátor ICT
Tisková konference Operátora ICT

Hlavní město testuje celkově desítku chytrých laviček od sedmi výrobců a ověřuje, která z laviček se pro město hodí nejvíce. Tu pak bude případně nasazovat v širším měřítku. Ne všechny chytré lavičky se osvědčily. Například testované chytré lavičky s povrchem ze solárních panelů byly odinstalovány z důvodu nepraktičnosti povrchu zejména v létě, kdy byl příliš horký. Jejich spolehlivost byla rovněž nízká. Wi-Fi zdarma chce Praha zavádět i nezávisle na lavičkách na důležitá místa, jako je například ZOO, botanická zahrada nebo petřínský park.

Zajímavé výsledky zároveň přinesly i chytré kompresní koše, které jsou umístěny kolem Náměstí Republiky a v ulici Na Příkopě. Počet svozů z nich klesl oproti běžným košům o 95 %.

Diskuze ke článku
mogula
sice nám občas spadne most či vestibul metra, ale bude mít chytré lampy za majlant. Tomu se říká výhra mít takové myslitele na radnici.
Jiří
"Zajistí také úsporu energie v případě, že se na ulici nikdo nenachází"
To je fakt vtipné, když na tom samém Karlínském náměstí osvětlují (spíš tedy přesvětlují) celou noc reflektory kostel Cyrila a Metoděje o takovém výkonu, že by to snad stačilo na veřejné osvětlení celého Karlína.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze