Oppo Air Glass 3 chytře kombinují umělou inteligenci a rozšířenou realitu

Oppo Air Glass 3 chytře kombinují umělou inteligenci a rozšířenou realitu
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Brýle vypadají na první pohled jako zcela běžné
  • Mají však vestavěného asistenta založeného na LLM a skrytý displej pro promítání informací
  • Je tu však několik zásadních omezení, hlavně ohledně dostupnosti

Na veletrhu MWC se představily také chytré brýle, které v sobě kombinují dvě velká témata poslední doby: rozšířenou realitu a umělou inteligenci. Oppo Air Glass jsou však ve své třetí generaci poměrně nenápadné a snadno si je spletete s běžnými brýlemi. Neizolují vás tedy od okolního světa, ale pouze vám v pravý čas ukážou informace, které potřebujete. Může jít o informace, jako je doručená zpráva nebo třeba mapa pro navigaci.

Air Glass 3 je třeba připojit ke smartphonu Oppo. Uživatelé mohou brýle ovládat pomocí dotykových senzorů na boku rámu. Brýle pro rozšířenou realitu jsou vybaveny hlasovým asistentem, který je poháněn vlastním velkým jazykovým modelem (LLM) čínského technologického giganta s názvem AndesGPT. LLM jsou modely umělé inteligence vycvičené na obrovském množství dat a jsou základem mnoha chatbotů, jako je ChatGPT od OpenAI.

Hlasový asistent je v současné době dostupný pouze v Číně. Je schopen vyhledávat informace a vést konverzace a pomáhat uživatelům při úkolech, jako je plánování cestování.

Oppo Air Glass 3 váží 50 g při rozměrech 164,84 × 164 × 48,4 mm. Na rám je použita slitina hořčíku a lithia a na spánky materiál PA nylon. Společnost také plánuje poskytovat optické čočky na míru pro lidi, kteří je potřebují.

Kromě funkcí umělé inteligence podporuje Oppo Air Glass 3 také funkce jako přehrávání hudby, hlasové hovory, prohlížení obrázků, zobrazování informací a další. Funkce jako teleprompter, navigace, časovač, překlad a rychlé náhledy informací o zdraví a kondici údajně přijdou s budoucími aktualizacemi softwaru. Pomocí aplikace Air Glass se propojí se smartphony Oppo s operačním systémem Color OS 13 a vyšším. V tuto chvíli představené brýle jsou však jen prototypem. Není tedy jasná ani jejich cena, tak případný příchod na světové trhy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze