Humane AI Pin naživo: jak funguje chytrá krabička s AI na vlastní kůži, oči a uši?

Včetně videa
Humane AI Pin naživo: jak funguje chytrá krabička s AI na vlastní kůži, oči a uši?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • AI Pin obsahuje miniaturní projektor, dotykovou plochu i mikrofon pro zadávání hlasových povelů
  • Skládá se ze dvou částí, jejichž spojením dojde k přichycení k tričku či mikině

Věčně skloňovaná umělá inteligence a její četné využití napříč různými odvětvími dostává v případě neotřelého produktu společnosti Humane značně konkrétnější obrysy. Chytrá krabička AI Pin se totiž podle autorů stane „další velkou věcí“. O to více nás potěšilo, že jsme si ji mohli prohlédnout naživo v rámci veletrhu MWC 2024.

Chytrá krabička s projektorem do dlaně

Chytrou krabičku Humane AI Pin jsme dohledali na stánku společnosti Qualcomm, která zde prezentuje řadu produktů osazených svými čipy. Mezi nimi je také AI Pin, tedy chytré zařízení, které je možná nástupcem smartphonů, možná slepou uličkou, což ukáže až čas a spokojenost uživatelů. Neotřelý produkt je mimochoden osazen nejmenovaným osmijádrovým Snapdragonem, 4 GB operační paměti a 32GB úložištěm. My jsme každopádně mohli vidět AI Pin, jehož dodávky byly odsunuty o měsíc, v akci a rozhodně se jedná o zajímavé zařízení. S cenou necelých 20 tisíc korun (v přepočtu z 699 amerických dolarů) a měsíčním poplatkem 24 dolarů (necelých 700 korun) po uplynutí tříměsíčního období zdarma se sice nejedná o levnou záležitost, „cool faktor“ je však vysoký a možnosti využití podle autorů téměř nekonečné. Na veletrhu byly konkrétně prezentovány jazykové schopnosti AI Pinu, jež pomáhal překládat španělštinu do angličtiny a naopak. V rámci demonstrace AI Pin převážně fungoval dobře, víckrát se však potřeboval na chvíli „zamyslet“.

Hlasové pokyny pak slouží jako primární způsob zadávání instrukcí, důležitou roli však hraje také dotyková ploška a samozřejmě i projektor a další senzory, které snímají pohyb, vzdálenost apod. Ostatně projekce textu a ovládacích prvků na dlaň uživatele působí skutečně velmi sci-fi. Vycházíme-li z dojmů nabytých v průběhu demonstrace AI Pinu, reagovala krabička na gesta prováděná dlaní velmi pohotově. AI Pin lze ovládat oddálením dlaně, sevřením prstů či celé dlaně apod.

Humane AI Pin

Samotná krabička pak drží na oblečení uživatele pomocí magnetu, respektive se skládá ze dvou částí, které po přicvaknutí spojují magnety, a tím se i AI Pin elegantně drží na tričku či mikině. Zajímavostí je, že v balení se nachází hned dvě zadní části (tedy část, která je pod tričkem), což znamená, že v případě vybité baterie ji lze rychle nahradit. Navzdory tomu se nachází menší baterie také v těle krabičky, tedy v části, kde jsou senzory, projektor i dotyková plocha. Integrovaný reproduktor je pak dostatečně hlasitý, aby přehlušil i ruch na veletrhu, otázkou spíše je, jak diskrétně lze AI Pin používat v prostředí, kde nutně nechcete mluvit nahlas, abyste například neprozradili citlivé údaje. Ambice nahradit telefon pak podporuje i schopnost vyřizování tel. hovorů, a to bez propojeného telefonu, jak by mohlo mnohé napadnout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze