Chcete mě? Letošní MWC ovládli robotičtí psi, toto je Tecno Dynamic 1

1
Chcete mě? Letošní MWC ovládli robotičtí psi, toto je Tecno Dynamic 1
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Na letošním MWC byla k vidění i řada robotických psů
  • Svůj model Dynamic 1 představil i výrobce mobilů Tecno

Před lety se segmentem spotřební elektroniky prohnala vlna jménem „Aibo“. Chtěl ho skoro každý, kdo na něj narazil, ale jen do chvíle, než si přečetl jeho cenovku. Druhá generace byla už o něco přístupnější a po letošním MWC se zdá, že brzy budeme v ulicích potkávat více robotických psů než těch živých. Do jejich výroby se totiž chystají pustit i výrobci mobilů, mezi nimi méně známá čínská značka Tecno.

Její model Dynamic 1 nijak nezastírá, že z hlediska designu si bere inspiraci u Boston Dynamics. Není to ale pracovní stroj, ale spíše hračka. Byl pečlivě vyroben tak, aby kopíroval přirozené pohyby psa. Jeho úkony, jako je jemné podupávání nohou, pohyby hlavy a těla a hravé dovádění, se velmi podobají úkonům domácího mazlíčka. Když ho hezky požádáte, zatančí vám i taneček. Jako modelový pes v tomto případě figuroval německý ovčák.


Na rozdíl od jeho svalů a šlach se zde o pohyb stará systém synchronizovaných motorů AI Hypersense Fusion a osmijádrový procesor ARM. Model Dynamic 1 je vybaven různými senzory, včetně hloubkové kamery RealSense D430, dvou optických senzorů a infračervených senzorů, a efektivně tak snímá své okolí. Kromě toho je vybaven čtyřmi mikrofony, které umožňují rozpoznávání hlasových příkazů. A samozřejmě ho můžete ovládat také prostřednictvím aplikace ve smartphonu.

Dynamic 1 zatím nabízí přibližně 90 minut společně stráveného času na baterii s kapacitou 15 000 mAh. Společnost TECNO také zabudovala pohodlnou funkci výměny baterie, která uživatelům umožňuje vyměnit vybitou baterii za plně nabitou, čímž se eliminují prostoje. V komerční verzi by se ale mohl objevit i obyčejný USB-C port. Model Dynamic 1 představený na MWC byl totiž pouze prototypem. Není tedy ani zdaleka jasné, kdy a za kolik se podívá na světové trhy, pakliže vůbec.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
To u xiaomi vypadá víc jako pes. A ten Tecno to není dobrý nápad s tím názvem Dynamic :D budou mít problémy, s Boston Dynamic co dělá robo psi též i když tam to do psa má hodně daleko co se designu týče.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze