Speciální díl – život královny Alžběty II.

Stalo se
Speciální díl – život královny Alžběty II.
Fotografie: unsplash.com
  • Připomeneme si dětství a nástup královny Alžběty II. na trůn
  • Řekneme si něco o jejím manželi Philipovi i jejich dětech
  • A povíme si i o jejím nástupci, nejstarším synovi, který je nyní již králem Karlem III.

Vítejte u speciálního dílu Stalo se. Jelikož se v tomto seriálu zaměřujeme na historické události, rozhodli jsme se ohlédnout za životem královny Alžběty II., abychom si připomněli, co všechno za svůj dlouhý život mohla zažít a kdo se stal jejím nástupcem trůnu.

Celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor se narodila 21. dubna 1926 v Londýně jako nejstarší dcera prince Alberta (později král Jiří VI.) a jeho ženy Elizabeth (královna matka). Měla o čtyři roky mladší sestru Margaret. V době svého narození byla až třetí v pořadí nástupnictví na trůn a nepředpokládalo se, že by se mohla stát nástupkyní trůnu tak brzy. Očekávalo se, že na trůn usedne nejdříve její strýc Eduard a poté její otec. Po smrti Jiřího V. (Alžbětina dědečka) nastoupil na trůn její strýc Eduard VIII., ale ještě ten samý rok abdikoval kvůli tomu, že si chtěl vzít za ženu rozvedenou Američanku, na trůn tak usedl Alžbětin otec Jiří VI. a Alžběta se stala další následnicí trůnu.

noviny

Během druhé světové války si vyzkoušela, co panování obnáší, jelikož vykonávala za krále řadu povinností po dobu, co byl navštívit britské jednotky v Itálii. Ve svých 21 letech složila slib monarchii a o něco později - 20. listopadu 1947 si vzala prince Philipa. Poprvé se manželský pár potkal, když bylo Alžbětě pouhých 8 let. Znovu se viděli o pět let později, kde se do sebe zamilovali a celou druhou světovou válku si dopisovali. Ačkoliv ji rodiče přesvědčovali, že Philip pro ni není ten pravý, jelikož je její vzdálený bratranec, Alžběta na jejich rady nedala.

noviny

Prvorozeného syna Charlese porodila 14. listopadu 1948 a o dva roky později dceru Annu. 19. února 1960 se královně a princi Philipovi narodil třetí syn Andrew a 10. března 1964 čtvrtý syn Edward. Manželé často cestovali, děti tak zůstávaly v Anglii samotné, vychovávané chůvami. V roce 1951 se zhoršil zdravotní stav jejího otce a Alžběta často místo něj byla přítomna na společenských akcích. Následující rok vycestovala s manželem do Austrálie a na Nový Zéland. Po cestě se zastavila v Keni, kde se také 6. února dozvěděla, že její otec zemřel. Manželé se ihned vrátili do Spojeného království a Alžběta se stala královnou Spojeného království a států nazývaných Commonwealth realm.

královna Alžěta II.

Korunovace se konala až o několik měsíců později – 2. června ve Westminsterském opatství, a to i přestože jen několik měsíců předtím zemřela její babička. Na žádost královny byla korunovace vysílána v televizi i rozhlase. Korunovační cestu strávili z velké části v Austrálii a Novém Zélandu, ale navštívili i jiná místa jako Jamajku nebo Fidži.

královna na návštěvě

V 60. a 70. letech minulého století došlo k dekolonizaci Afriky a Karibiku. Víc jak 20 zemí získalo nezávislost na Británii a královna začala pro získání dřívější popularity využívat média. V té době také vznikl dokumentární film o královské rodině, který klad důraz na to, že i když jsou královského původu, jsou především rodina.

průvod

V roce 1977 královna oslavila stříbrné jubileum svého nástupu na trůn. Oslavy se konaly i v mnoha zemích Commonwealthu. Cestu královny a jejího manžela prince Philipa do katedrály svatého Pavla lemovalo přes milion lidí. Na popularitě celá královská rodina získala také svatbou princezny Diany a nejstaršího syna Alžbety II., prince Charlese. Později i narozením jejich potomků. V této době také pozornost padala spíše na mladší členy královské rodiny a královna byla upozaděna.

Rok 1992 královna Alžběta II. popsala jako příšerný kvůli rozvodu její dcery Anny, syn Andrew ohlásil rozpad manželství a na povrch začaly vyplouvat i potíže v manželství mezi Dianou a Charlesem. A aby toho nebylo málo, Windsorský hrad byl poničen požárem. Její oblibě uškodila i smrt princezny Diany, kdy se královna s dalšími členy rodiny nezúčastnila veřejného oplakávání.

Windsorský palác

Královna navštívila i Českou republiku, a to v roce 1996. Jednalo se o první oficiální cestu britského panovníka na území Čech a Moravy v historii česko-britských vztahů. Do Česka byla pozvána tehdejším prezidentem Václavem Havlem, který se s ní předtím setkal v Buckinghamském paláci. Od královny dostal Velkokříž britského Řádu Lázně, což je jedno z nejvyšších britských vyznamenání. Alžběta přijela i se svým mužem Philipem a byli v Česku od 27. do 29. března. Navštívili Karlův most, Staroměstskou radnici, Pražský hrad, setkali se s občany a vzdali čest památce československým letcům.

oslava platinového jubilea

V roce 2002 oslavila zlaté jubileum nástupu na trůn, v roce 2012 pak diamantové jubileum a letos královna oslavila platinové jubileum, tedy 70 let od nástupu na trůn, které britská monarchie slavila poprvé. Královna Alžběta II. se stala nejdéle vládnoucí panovnicí, zažila 15 premiérů a navštívila 100 zemí světa. Za období své vlády se stala velmi oblíbenou po celém světě. Po dobu vlády byla patronkou nebo prezidentkou více jak 500 charitativních organizací. Zemřela v 96 letech 8. září a jejím nástupcem se stal její prvorozený syn Charles, který byl již prohlášen za krále Karla III. Spojeného království a zemí Commonwealthu. Byl také nejdéle čekající následník trůnu. Změna panovníka přinese změny. Bude se muset například změnit královský znak, mince, bankovky, ale budou se tisknout i nové známky. Poslední rozloučení s královnou proběhne v pondělí 19. září.

lidé před Buckinghamským palácem

Před oficiálním oznámení úmrtí královny Alžběty II. se o smrti dozvěděli její nejbližší a pak následovali další lidé, přesně podle protokolu. Tento plán se nazývá „Operation London Bridge“ a zahrnuje oznámení o smrti královny Alžběty II., období smutku i podrobnosti o jejím státním pohřbu. Tento plán existuje již od 60. let minulého století a před její smrtí prošel několikrát změnami.

královniny iniciály

Ještě jako princ Charles to dnešní král Karel III. neměl úplně jednoduché. Býval jako malý spolu s dalšími sourozenci často bez rodičů a do manželství s lady Dianou, která byla o 13 let mladší, byl údajně tlačen. Manželství se později rozpadlo kvůli Karlově tehdy již dlouholeté přítelkyni Camille a následně i kvůli Dianiným milencům. V roce 1996 došlo k rozvodu. Jelikož princezna Diana byla lidmi velmi oblíbená, Karel byl vnímán negativně. V roce 2005 si vzal jeho nynější manželku Camillu. Ta kvůli neoblíbenosti u královské rodiny nepoužívala titul princezna z Walesu, ale vévodkyně z Cornwallu. Karel III. zasvětil velkou část života charitě – je patronem nebo zaštiťuje více jak 400 charit. A jak se říká, že čas všechno zahojí, přijetí Karla III. za krále je toho příkladem. Ať byl v minulosti vnímán jakkoliv negativně, lidé ho nyní vidí s jeho ženou Camillou šťastného a mluví o něm pozitivně.

Co jste možná nevěděli

  • Natočila spot s Jamesem Bondem 007 k příležitosti olympijských her, které se konaly v roce 2012 v Londýně. Daniel Craig ji vyzvedl v Buckinghamském paláci, kde společně nastoupili do helikoptéry a zamířili na olympijský stadion. Poté oba vyskočili s padákem dolů.

  • Královna měla kromě svých psů velkou zálibu v koních a dostizích. Za svou vládu měla přes 30 psů rasy corgi, kterou si velmi oblíbila. V roce 1944 dostala od svého otce první fenku Susan. Psi měli svého kuchaře, který jim připravoval jídelníček, ale královna si zakládala na tom, aby je krmila pouze ona. Královna také vyšlechtila nové psí plemeno zvané „dorgi“, což bylo spojení jejího psa s jezevčíkem princezny Margaret. Na koni jezdila od svých tří let a ještě se svou matkou chodívala na dostihy. Velmi ji také bavilo šlechtění koní a obdržela i cenu za celoživotní zásluhy o rozvoj jezdectví.

  • pes corgi
  • Alžběta II. natočila klip s medvídkem Paddingtonem na oslavu 70. výročí nástupu na trůn. Společně sedí u čaje a přiznávají, že u sebe neustále nosí sendvič s marmeládou. Poté jí Paddington poděkuje za její dosavadní vládu a následně začne koncert.

  • Když trávila jedno léto v zámku Balmoral ve Skotsku, při procházce potkala americké turisty, kteří se s ní dali do řeči a ptali se jí, jestli někdy viděla královnu. Odpověděla, že ne, ale že tento policista – ukázala na muže vedle sebe – ji potkal. Turisté však královnin smysl pro humor nepochopili. Rozloučili se a odešli bez toho, aniž by jim došlo, že mluvili přímo s královnou.

  • Na svých cestách dostávala různé dary, mezi ně patří například dvě želvy, které dostala v roce 1972 na Seychelách, slon Jumbo, který manželský pár dostal od prezidenta Kamerunu v roce 1972 na výročí stříbrné svatby, a za zmínku stojí i dva černí bobři, které královna dostala při návštěvě Kanady.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze